TRT, AGB ve TİAK'a dava açtı. Sonuç özel televizyonları da yakından ilgilendiriyor.

Reyting ölçümlerinde hile yapıldığını iddia eden TRT haklı çıktı. Üsküdar 3. Ağır Ceza Mahkemesi, AGB Anadolu Piyasa Araştırma Hizmetleri A.Ş. ve Televizyon İzleme Araştırmaları Komitesi (TİAK) hakkında Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu'nun (TRT) reyting ölçümlerinde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle yaptığı itirazı yerinde buldu.

REYTİNG HİLELERİ DOĞRUYMUŞ

Televizyonlarda yayınlanan programların reyting ölçümlerinin yapan AGB ve TİAK yetkilileri hakkında “ticari sırları açıklamak” suçundan kovuşturmaya gerek olmadığına ilişkin daha önce verilen karar bozuldu. TRT avukatlarının yaptığı itirazı yerinde bulan Üsküdar 3. Ağır Ceza Mahkemesi, iki şirketin yöneticilerinin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmaları gerektiği kararını hükmetti.

TAZMİNAT DAVALARI AÇILABİLECEK

AGB ve TİAK yetkilileri hakkında, “reyting ölçümleri yapılan deneklere ait kimlik ve data bilgilerini bazı kuruluş ve reklamcılara ve film yapımcılarına vermek” suçundan Türk Ceza Kanunu'nun 239/1 maddesinin ihlali dikkate alınarak kamu davası açılmasına karar verdi. Bu karardan sonra Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı da şüphelilerin yargılanması için dava açtı. AGB ve TİAK yetkilileri TRT avukatlarının iddiaları doğrultusunda “ticari sır, müşteri sırrı niteliğindeki bilgi ve belgeleri açıklamak” suçundan yargılanacaklar. TRT'nin davayı kazanması halinde, diğer televizyon kanalları da reyting ölçümlerinde yapılan usulsüzlüklerden dolayı reklam kaybına uğradıkları gerekçesiyle tazminat davası açabilecekler./yeni şafak