22 Temmuz seçimlerinden sonra bakanlık beklentisini erteleyen Arınç, yeni kabinede Başbakan Yardımcılığı koltuğuna oturdu. Arınç, Başbakan Yardımcısı sıfatıyla Milli Güvenlik Kurulu"nda da yer alacak. -Başbakan yeni kabinede, adı kulislerde dile getirilen Dışilişkiler Danışmanı Ahmet Davutoğlu"nu dışarıdan bakan olarak atadı. Kulislerde, Ali Babacan"ın bakanlığı döneminde “Gölge dışişleri bakanı" olarak nitelendirilen Cumhurbaşkanı Gül"ün karşı çıktığı Davutoğlu"nun Dışişleri Bakanlığı"na getirilmesi “Başbakan Dış politikada ipleri Gül"ün elinden aldı" yorumuna yol açtı.

Başbakan Erdoğan kabine listesini açıklarken, 8 bakanın gittiği, 9 yeni ismin girdiği kabinenin sürpriz ismi ise Bülent Arınç oldu. 22 Temmuz seçimlerinden sonra bakanlık beklentisini erteleyen Arınç, yeni kabinede Başbakan Yardımcılığı koltuğuna oturdu. Arınç, Başbakan Yardımcısı sıfatıyla Milli Güvenlik Kurulu"nda da yer alacak. Başbakan yeni kabinede, adı kulislerde dile getirilen Dışilişkiler Danışmanı Ahmet Davutoğlu "nu dışarıdan bakan olarak atadı. Kulislerde, Ali Babacan"ın bakanlığı döneminde “Gölge dışişleri bakanı" olarak nitelendirilen Cumhurbaşkanı Gül"ün karşı çıktığı Davutoğlu"nun Dışişleri Bakanlığı"na getirilmesi “Başbakan Dış politikada ipleri Gül"ün elinden aldı" yorumuna yol açtı.

-ARINÇ"IN BAKANLIK BEKLENTİSİNİ BU KEZ ERTELEYEMEDİ-


22 Temmuz seçimlerinin ardından bakanlık bekleyen ancak kabinedeki küçük değişiklik nedeniyle bu beklentisi gerçeklemeyen Manisa Milletvekili ve eski Meclis Başkanı Bülent Arınç, kapsamlı kabine değişikliği ile bu kez bakanlık koltuğuna oturdu. Daha önce Arınç"ın bakanlık beklentisine olumlu yanıt vermeyen ve bunun yerine 22 Temmuz seçimlerinin hemen ardından danışmanlığına getiren Başbakan, AKP"nin etkili ismi Arınç"ı Başbakanlık koltuğuna oturtmayı tercih etti.
-KABİNE DIŞI KALMASI BEKLENİYORDU İLK KADIN MİLLİ EĞİTİM BAKANI OLDU-

Kabinede uzun süredir Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapan Nimet Çubukçu"nun ise adı kulislerde kabine dışı kalacak bakanlar arasında yer alıyordu. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve Eşi Olcay Baykal"a yönelik “Eşiyle akşam yemeği bile yemiyor, yanında hiçbir yere götürmüyor" diyerek Başbakan Erdoğan"ın takdirini kazanan Çubukçu yeni kabinede Milli Eğitim bakanı olarak yer aldı. Eğitimin yönetimine getirilen Çubukçu böylelikle ilk kadın Milli Eğitim bakanı oldu. Başbakan Erdoğan yeni kabinede ikinci bir kadın bakana da yer vererek Denizli Milletvekili Selma Aliye Kavaf"ı Çubukçu"nun yerine Devlet bakanlığı"na getirdi. Kulislerde ise Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin"in yeni kabinede Çubukçu"nun yerine görev alacağı tahminleri yapılıyordu. Şahin"in bakan olarak kabineye girmesinde ise yine Gaziantep Milletvekili olan Mehmet Şimşek"in Maliye Bakanlığı"na kaydırılmasının, Başbakan"ın ise iki Gaziantep milletvekiline yer vermemeyi tercih etmesinin etkili olduğu kaydediliyor.

-MGK"YA GİRECEK- Gerek AKP"nin kuruluşunda oynadığı rol gerekse Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmayarak Abdullah Gül"e açtığı yol nedeniyle gündeme gelen yine Meclis Başkanlığı döneminde ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yaptığı açıklamalarla tartışma konusu olan Arınç, Başbakan Yardımcısı olarak bundan sonra Milli Güvenlik Kurulu"nda da yer alacak.


DIŞİŞLERİ"NİN PATRONU ARTIK BAŞBAKAN-

22 Temmuz seçimlerinin ardından, Abdullah Gül"ün Çankaya Köşkü"ne çıkmasının etkisiyle, Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturan Ali Babacan ise Gül"ün ısrarına rağmen Dışişleri koltuğunu koruyamadı ancak yeniden ekonominin yönetimine getirildi. Babacan"ın bakanlığı döneminde “Gölge dışişleri bakanı “olarak nitelendirilen Gül"ün ise bu görev değişikliği ile dışişlerindeki etkisini yitireceği kulislerde dile getiriliyor. Babacan"ın yerine, Dışilişkiler Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu"nu dışarıdan bakan olarak atayan ve Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturtan Başbakan Erdoğan"ın bu hamlesi “Başbakan dış politikada ipleri Gül"ün elinden aldı" yorumlarına yol açtı. Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Gül arasında dış politika konusunda yaşanan farklı bakış açıları ise gerek Rasmussen"in NATO Genel Sekreterliği"ne seçilmesi sürecinde gerekse de Ermenistan ile ilişkilerde ortaya çıkmıştı.

-TANER YILDIZ İSMİ BİLİNİYORDU-
Kabinede Ahmet Davutoğlu"nun dışarıdan bakan atanmasının yanı sıra en çok adı kulislerde geçen isim ise Kayseri Milletvekili Taner Yıldız oldu. Başbakan Erdoğan, Gül"ün de kabinede yer almasını istediği Taner Yıldız"ı beklendiği gibi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koltuğuna oturttu.
-HATAY"DA TATİL YAPTI KABİNEDE HATAY"LI ERGİN"E YER VERDİ-
29 Mart yerel seçimlerinin ardından eşi Emine Erdoğan ile Hatay"ın yolunu tutan ve tatilinin bir bölümünü Hatay"da geçiren Başbakan Erdoğan, adı Ali Dibo yolsuzluğuna karışan Sadullah Ergin"e de kabinede görev vererek Hatay"ı ödüllendirdi. Başbakan, adı gerek telekulak gerek Ergenekon soruşturması gerekse Deniz Feneri davası nedeniyle yıpranan Mehmet Ali Şahin"i kabine dışı bırakarak Sadullah Ergin"i Adalet Bakanlığı koltuğuna oturttu. Başbakan Grup başkanvekili Ergin"in yanı sıra ikinci bir grup başkanvekili Nihat Ergün"ü de Zafer Çağlayan"ın yerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı koltuğuna oturttu. Başbakan ayrıca kabine değişikliğinde, TBMM Bayındırlık ve İskan Komisyonu Başkanı Mustafa Demir"i de Bayındırlık ve İskan Bakanlığı"na getirdi.


4 ANKARALI 5 İSTANBUL"LU 2 İZMİR"Lİ-


Yapılan kabine değişikliğinin ardından Bakanlar Kurulu"ndaki İstanbul ağırlığı değişmedi. Yeni kabinede yine 5 İstanbul milletvekili 4 Ankara milletvekili ve 2 İzmir milletvekili ile üç büyük il ağırlığını hissettirdi. Arınç"la birlikte Manisa kabineye girerken, diğer iller ise Trabzon, Bursa, Bingöl, Denizli, Hatay, Gaziantep, Samsun, Erzurum, Erzincan, Diyarbakır, Kocaeli, Kayseri, Afyon oldu.
-YERİNİ KORUYANLAR-
Kabinede beklentilerin aksine Cemil Çiçek Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı koltuğunu ve kabinenin ikinci adamı olma özelliğini korudu. Yine beklentilerin aksine Mehmet Aydın Devlet Bakanlığı"nda kaldı. Koltuğunu koruyan diğer isimler ise AB"den sorumlu Devlet bakanı Egemen Bağış, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu oldu.