Bu sorunun erken çözümü için erken teşhisin şart olduğunu belirten Prof. Dr. Erkin Kır, özellikle miyopilerin retina yırtılmasına karşı gözlerini daha sık muayene ettirmesini önerdi.
Retina dekolmanı; “Retina sinir tabakasının altındaki pigment epiteli tabakasından ayrılması” olarak tanımlayan Aydın Göz Hastanesi hekimlerinden Prof. Dr. Erkin Kır, “Çoğunlukla retinada oluşan yırtık veya delikler yüzünden, bu iki tabakanın arasına sıvı sızmasıyla gelişir. En sık, gözün uzamasına bağlı olan yüksek miyopilerde gözlenir ve görmeyi ciddi şekilde azaltan bir göz hastalığıdır. Retina dekolmanının nedenleri; Vitreus gözün ortasını dolduran şeffaf bir jeldir. Yaşlandıkça vitreus retinayı yapışık olduğu yerlerden çekebilmektedir. Genelde vitreus retinadan sorunsuz bir şekilde ayrılır. Ancak bazı durumlarda retina bir veya birkaç yerden yırtılır. Bu yırtık yerinden sıvı girmeye başlar ve retinayı bulunduğu yerden ayırır. Bunun dışında, Miyopi, daha önce geçirilmiş katarakt cerrahisi, glokom, ağır göz travması, diğer gözde daha önce meydana gelmiş retina dekolmanı, ailede retina dekolmanı hikayesi, göz doktorunca retinada zayıf yerlerin saptanmış olması retina dekolmanı riskini artıran durumlardır. Retina dekolmanının belirtileri, ışık çakmaları, yeni oluşan uçuşmalar, görme alanınızda gri bir perdenin hareket etmesi, belirli bir alanı görememe. (yırtığın yerine göre baktığınız cismin alt veya üstünü görmemeye başlarsınız) , görmenin tamamen kaybıdır” ifadelerine yer verdi.

“TEDAVİSİ NASIL YAPILIR”
Retinal yırtıklarının, genelde lazer veya kryoterapi (dondurarak) ile yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Kır, “Bu işlemler ayaktan poliklinik ortamında yapılabilmektedir. Retina dekolmanı vakalarında, hemen hemen tüm vakalar ameliyat ile tedavi edilir. Lazerle yapılan tedavi sonrası takip önemlidir. Bir gözde yırtık ya da dekolman yapan nedenler, diğer gözde de büyük bir olasılıkla oluşabilir. Ailede dekolman varsa, aile bireyleri mutlaka kontrol altında tutulmalıdır. Yüksek miyopisi (6 dioptri ve üstü) olan kişiler hiç yakınmaları yoksa bile 2 yılda bir göz dibi muayenesinden geçirilmelidirler. Göze direkt gelen darbelerden sonra ihmal edilmeden göz dibi muayenesi yapılmalıdır. Gözde ışık çakması, en kısa zamanda göz dibi muayenesini gerektiren acil bir durumdur. Daha önce retinasında yırtık oluşmuş ya da yırtık riski taşıyan hastalar ve yüksek miyopisi olanlar sert hareketlerden, sıçrayıp atlamalardan ve ağır yük taşımaktan sakınmalıdırlar. Dekolman ameliyatı ne kadar çabuk yapılırsa, başarı şansının o kadar yüksek olacağı unutulmamalıdır” dedi.
Aydın Göz Hastanesi Hekimlerinden prof. Dr. Erkin Kır, Ameliyatta gözüne gaz konulanların, baloncuğun tamamen kaybolduğu söylenene kadar kesinlikle uçak yolculuğu yapmaması gerektiğinin de altını çizdi.