Aydın"da Anadolu"nun en büyük antik tuvaletinin restorasyonu tamamlandı.Tralles antik kentindeki Bizans döneminden kalma 2 bin yıllık antik tuvaletinin restorasyonunun tamamlanmasının ardından düzenlenen açılış törenine Aydın Valisi Mustafa Malay, Aydın Belediye Başkan Yardımcısı İlhan Erdemir, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Mustafa Baştuğ, AYTO Meclis Başkanı Mahmut Çağlayan, ADÜ Rektörü Prof. Dr Şükrü Boylu, meslek odaları temsilcileri ve davetliler katıldı.
Tralles Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr Abdullah Yaylalı sınırlı bütçeleri ile yaptıkları çalışmalarında Aydın Ticaret Odasının önemli desteklerini gördüklerinin altını çizerek “Restorasyonunu tamamladığımız Latince adı ile Latrina yani tuvalet Anadolu"nun en büyük antik tuvaleti. Burada 3 hamamda bulunuyor. Buradaki yaptığımız atık kanallarındaki çalışmalarda da 67 Bizans altını olan küçük bir testi bulduk. Gelecek senede buranın onarımı devam edecek. Gezinti yollarımızı yapmayı hedefliyoruz. Aydın Ticaret Odası"nın verdiği inanılmaz destekten dolayı kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.
Aydın Ticaret Odası Başkanı Mustafa Baştuğ da konuşmasında AYTO"nun maddi ve ayni yardımlarının devam edeceğini belirterek “Trailles Aydın için çok önemli.Türkiye"ye gelen 26 Milyon Turistten Aydın"a pay almamız lazım. Sadece AYTO"nun katkıları ile değil diğer Meslek Odalarımızda katkılarını sunmalılar. Üniversitemiz ve Valimiz desteklerini kazı çalışmalarında hiç esirgemediler. Emeği geçen herkesi kutluyorum” şeklinde konuştu.
Aydın Valisi Mustafa Malay ise Aydın"ın en önemli zenginliklerinden birinin tarihi ören yerleri olduğunu vurgulayarak “Ama tam anlamı ile istifade edemiyoruz. Bugün burada antik bir tuvalet ortaya çıkarıldı. Tuvalet ve kanalizasyon medeniyetin sembolüdür. Yakın zamanlara kadar köylerimizde tuvalet, şehirlerimizde kanalizasyon yoktu. Dünya turizmi artık tarihi ören yerleri üzerine yoğunlaştı. Yunanistan"daki Akrapol bizim Tralles"den çok daha ufak ama turist kaynıyor. Girişte 20 Euro para alıyorlar. Oradan çıkan turistlerde şehre inerek önemli ekonomik katkı sağlıyorlar. Biz bu tarihi zenginliğimizi turizme açabilirsek Aydın halkı bundan müthiş istifade eder. Kazı çalışmalarında başta AYTO olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Vali Mustafa Malay Trailles Antik Kenti kazı çalışmalarına maddi ve manevi destek sağlayan meslek odası temsilcilerine ve şahıslara teşekkür belgesi sundu.