Sunduğu hizmet ve ürün kalitesindeki farklılıkların ön plana çıkarılmasını isteyen restoran sahipleri, bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığından otellerdeki ''yıldızlandırma sistemi''ni sektöre de uygulanmasını istedi.

Turizm, Restoran ve Kulüp Yatırımcıları, İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkan Yardımcısı Kaya Demirer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelindeki yeme-içmeye bağlı sektörlerde faaliyet gösteren işletme sayısında çok hızlı bir artış yaşandığını söyledi.

Günümüzde yeme-içme endüstrisinde 100 bine yakın işletmede yaklaşık 1 milyon 200 bin kişinin dolaylı ve doğrudan istihdam edildiğini ifade eden Demirer, ''Bu sektör Türkiye'deki genç nüfusa iş ve aş veren en büyük sektördür. O nedenle yaşadığı sıkıntıların giderilmesi ve beklentilerinin dikkate alınması gerektiği inancındayım'' dedi.

Restoranların Kültür ve Turizm Bakanlığı veya belediyeler tarafından belgelendirildiğini belirten Demirer, şöyle konuştu:

''Ancak bu belgelendirme çok sınırlı. Çünkü sadece 1. veya 2. sınıf olarak değerlendirilmekteyiz. Oysa ki, otellere uygulanan yıldızlandırma sisteminin restoran sektörüne de yansıtılması çok anlamlı olur. Bu talebimiz, sadece sektör temsilcilerini değil, tüketiciyi de rahatlatır. Uygulama sayesinde yerli ve yabancı turistler başta olmak üzere herkes restoranda nasıl bir hizmet alabileceğinin bilecek ve karşılığını kestirebilecek.''

Mevcut sınıflandırma sisteminden çoğu tüketicinin haberdar bile olmadığını ifade eden Demirer, ''Mevzuat yetersiz ve yanlışlıklar var. Çünkü, 1. sınıf olarak nitelendirilen çoğu işletme 2. sınıftan bile kötü hizmet vermekte, diğerlerinin de önemli bir bölümü ise 1. sınıftan daha iyi ve kaliteli hizmet sunmakta'' diye konuştu.

Yıldız sisteminin uygulanmasıyla hizmet kalitesinin artacağını dile getiren Demirer, şunları kaydetti:

''Çünkü işletmeci, her zaman bir yıldız daha alabilmek için büyümeye, kalitesini artırmaya özen gösterecektir. Bu da rekabeti, beraberinde kalitede artışını getirecektir. Dolayısıyla da Türk insanına daha iyi hizmet verilebileceği gibi, turizmin can damarı olan yeme-içme sektöründe yaşanan sıkıntılar da aşılacaktır.''

-VERGİLENDİRME SİSTEMİ-

Demirer, şu an 1. sınıf işletmelerde vergilendirmenin yüzde 18 iken, ikinci sınıflarda ise bu oranın yüzde 8 olduğuna da dikkati çekti.

Bu durumu ''antidemokratik'' olarak nitelendiren Demirer, şunları kaydetti:

''Uygulama sayesinde aynı domatesi alan bir işletmeci yüzde 18, diğeri ise yüzde 8 KDV ödüyor. Bir yandan tam anlamıyla hizmete göre ayrım yapılmazken, öte yandan da yanlış bir sınıf farkına dayalı vergilendirme yapılıyor. Bu durum aslında sadece işletme sahibini sıkıntıya sokmuyor, aynı zamanda tüketiciye yansıyor. Çünkü işletmecide bu farkı mecburen müşterisine yansıtmak zorunda kalıyor.''

Demirer, talep edilen ''yıldızlandırma sistemi'' hayata geçirilirken vergilendirmede yaşanan adaletsizliğin de giderilmesi gerektiğini kaydetti.

A.A