ERGENEKON soruşturması kapsamında 17 Nisan günü tutuklanarak cezaevine konulan ve 25 Haziran günü by- pass ameliyatından çıktıktan hemen sonra tahliye edilen Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Vekili ve Uludağ Üniversitesi eski Rektörü Prof.Dr. Mustafa Yurtkuran, Bursa'daki evinde dinleniyor.

Prof. Dr. Yurtkuran, kendisi gibi tutuklanıp tahliye edilen Ondokuz Mayıs Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay'la cezaevindeyken çektirdiği fotoğrafı gözününü önünden ayırmıyor. Ciddi sağlık sorunlarına rağmen mücadelesinin asıl amacının yaşayıp, beraat ettiğini görmek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yurtkuran, “Beraat edeceğime adım gibi eminim. Ama o güne kadar yaşayabilmek önemli” dedi.

Ergenekon soruşturması kapsamında 12'nci dalgada, geçen 13 Nisan günü gözaltına alınıp, 17 Nisan günü tutuklanarak cezaevine konulan ve 25 Haziran günü by- pass ameliyatından çıktıktan hemen sonra tahliye edilen Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Vekili ve Uludağ Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, tedavi gördüğü İstanbul Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden taburcu edildikten sonra Temmuz ayı başında Bursa'daki evine geldi. Tam olarak sağlığına kavuşamayan ve mümkün oldukça ziyaretçi bile kabul etmeyen Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran'la eşi Prof. Dr. Merih Yurtkuran yakından ilgileniyor.

Cezaevinde geçirdiği 74 günü hiç unutmadığını belirten Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, Silivri 4 Nolu Cezaevi'nin 13-7 koğuşundaki en yakın dert ortağının Ondokuz Mayıs Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay olduğunu söyledi. Toplam 70 metrekare olan koğuşun 07.30- 19.30 saatleri arasında açık olan havalandırmasında ellerinde tespihle volta atan Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran ve Prof. Dr. Ferit Bernay'la birlikte çektirdiği fotoğraf ise 74 günlük tutukluluğun sembolü oldu.

"BERNAY SIRTIMI OVARDI"

By- pass ameliyatı geçirdiği gün tahliye edilen Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, cezaevi şartları, nem ve sıkıntı yüzünden rahatsızlıklarının nüksettiğini söyledi. Prof. Dr. Yurtkuran, “Aynı koğuşu paylaştığım arkadaşım eski rektör Ferit Bernay, ağrılarım şiddetlendiğinde hemen sırtımı ovardı. Tutuklanmadan bir ay kadar önce kanser ameliyatı olmuştum. Tam radyoterapiye başlayacağım zaman tutuklandım” diye konuştu.

Prof. Dr. Yurtkuran, cezaevi günlerini “zor” diye nitelendirerek, zamanının büyük bir bölümünü kitap ve gazete okuyarak geçirdiğini söyledi.

"GERÇEK DOSTLARIMI GÖRDÜM"

Cezaevinde gerçeklerle yüzleşme imkanı bulduğunu da kaydeden Prof. Dr. Yurtkuran, “Dışarıdayken "dostum" dediğim insanlardan çok, "dostum demediğim" insanlar beni aradı. Demek ki kimin dost kimin düşman olduğu böyle günlerde anlaşılıyormuş” diye konuştu.

Ciddi sağlık sorunlarına rağmen mücadelesinin asıl amacının beraatını görmek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yurtkuran, “Bir gün dava sonuçlanırsa beraat edeceğime yüzde yüz inanıyorum ve adım gibi eminim. Ama o güne kadar yaşamak önemli” dedi.

Prof. Dr. Yurtkuran, bugünlerde sağlık sorunlarıyla uğraşmaya devam ettiğini de vurgulayarak, “Önümüzdeki günlerde tedavi yeniden başlayacak. Sonuçlar müspet çıkarsa rahatlayacağız, korkularımız ve endişelerimiz bitecek” dedi.

Deniz Baykal SAVUNACAK

Bu arada Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran'ı, Ergenekon soruşturması kapsamında duruşmada savunacak olan avukatlar arasında Bursa Barosu avukatlarından Deniz Baykal da bulunuyor. Prof. Dr. Yurtkuran, davayla ilgili hazırlıklarını CHP Genel Baykanı'nın adaşı ve meslektaşı olan Deniz Baykal ile birlikte Bursa'daki evinde sürdürüyor. /DHA