Üniversitelerarası Kurul bugün türban gündemiyle toplandı. Toplantının açılışında bir konuşmayapan Kurul başkanı Akaydın Üniversitelerle öğrenciler karşı karşıya getirildiğini belirterek 'Türbanlı öğrencilerle sorun yaşanmazken bugün sorun yaşanır hale gelinmiştir. YÖK başkanı sadece kendi mütalaarıyla yetniyor. Çağdaş laik demokratik öğrenci yetiştirme ortamımız engelleniyorsa tabi ki Üniversiteler Arası Kurul toplanacaktır. Bazı rektörlerimiz örgütsel baskılara maruz kalmıştır' dedi.


ÜAK Başkanı Mustafa Akaydın Cumhuriyet Gazetesine verdiği röportajda ise doğu ve güneydoğuda büyük sıkıntı yaşandığını söyledi ve ilginç bir iddiayı ortaya attı: Rektörlere tarikat baskısı yapılıyor

İŞTE ÜAK BAŞKANI AKAYDIN'IN CUMHURİYET GAZETESİ'NE VERDİĞİ O RÖPORTAJ

'Rektörlere dinci baskı var'

Üniversitelerarası Kurul Başkanı Mustafa Akaydın, türbanlı öğrencileri üniversiteye alan rektörlerin yarısının bu işi gönülsüz olarak yaptıklarını söyledi. Akaydın özellikle doğudaki üniversitelerin rektörlerinin yoğun tarikatçı baskı altında olduklarını belirtti.


Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın , türban düzenlemesinden sonra doğudaki üniversitelerin zor durumda kaldığına dikkat çekti.

ÜAK, bugün olağanüstü toplanıyor. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ndeki toplantı, saat 10.30'da başlayacak. Olağanüstü toplantının, rektörlerin huzursuzluklarını dile getirmesi ve hem türban hem de YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan 'ın uygulamalarından, açıklamalarından duyduğu rahatsızlık üzerine yapılmasına karar verildiği öğrenildi.

ÜAK Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın Cumhuriyet 'e yaptığı değerlendirmede, rektörlerin türbanla ilgili işletilen süreçten oldukça rahatsız olduğunu, büyük bir tepki doğduğunu ve bu tepkiyi ortaya koymak için bir araya geleceklerini söyledi. Akaydın, "Biz hükümetin yaptığı işlere katılmamakla birlikte, önce verdikleri sözlerin arkasında durmalarını bekliyoruz. Mehmetçik sınır ötesi harekât yaparken yangından mal kaçırır gibi bir düzenleme yapılıyor ve bu üniversitelere dayatılıyor. Bu hukuksuz dayatmaya büyük tepki duyuyoruz" dedi. YÖK Başkanı Özcan'ın, üniversitelerin ve yükseköğretim sisteminin güncel sorunları varken "son derece gereksiz" açıklamalar yaptığına dikkat çeken Akaydın, "YÖK Yasası ek 17'nin düzenlenmesi gerekiyor. Bunun çıkmasını istemeyiz ama çıkarsa uygulamak zorundayız. Ancak bu madde düzenlenmeden, kimse kendi kafasından hukuki bir yorumda bulunamaz" vurgusunu yaptı. Akaydın, Özcan ile üniversiteler arasında yaşanan bölünme ve gerginliği de değerlendirirken de "Rektörlerle YÖK Başkanı'nın özgürlük anlayışı farklı. Biz türbanı hiçbir zaman özgürlüğün simgesi olarak görmedik; aksine özgür olmamanın simgesi olarak gördük" dedi.

Akaydın, türbanla ilgili anayasa değişikliği yürürlüğe girdiğinden bu yana Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki üniversitelerin "büyük sıkıntı yaşadığı" bilgisini de verdi. "Doğu üniversitelerinde vahim sorunlar yaşanıyor" diyen Akaydın, "Türbanlı öğrencileri alan 14 üniversite var, hatta sayısı daha az olabilir... Ama bunların yarısı, uygulamayı gönülsüz yapıyor. Büyük bir toplumsal baskı var, uygulamak zorunda kalıyorlar" diye konuştu.

Akaydın, birtakım "tarikatların, dinci grupların" türbanlıların üniversitelere alınması yönünde, rektörler üzerinde baskı kurduğunu, hatta "türban giriyorsa başka simgeler de girebilir" denilerek bölücü unsurların üniversitelerde kullanılmak istendiğini, hem dini hem de bölücü grupların üniversiteler açısından tehdit oluşturduğunu kaydetti. Bölgedeki rektörlerin konuya ilişkin huzursuzluğunu dile getirdiğini ifade eden Akaydın, "Bu sıkıntıyı konuşmak, rektörlerimize destek olmak için değerlendirme yapma ihtiyacı duyduk" dedi. Akaydın, türban konusunda direnç göstermenin doğuda daha zor olduğunun altını çizdi.