AKP"li Fırat tepki gösterdi: Rektör de olsanız, profesör de olsanız suç işleme özgürlüğünüz yoktur. Şu anda suç işliyorlar. Görev alanı savcılarındır

CHP, YÖK Başkanı hakkında suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Prof. Özcan hakkında inceleme başlattı

Anayasa değişikliği sonrası YÖK Başkanı"nın “başka bir yasal düzenlemeye gerek yoktur” yazısı gönderdiği rektörler, dün “türban”ı görüşmek üzere bir araya geldi. YÖK Başkanı"nın “ÜAK"nın gündemi türban olamaz” diyerek katılmadığı Üniversitelerarası Kurul, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Mustafa Akaydın"ın başkanlığında dün sabah Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi"nde olağanüstü toplandı. YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan"a, “Türk üniversitelerini temsil edemez konuma geldiği” gerekçesiyle istifa çağrısında bulunuldu. Prof. Akaydın, YÖK Başkanı"nın “ÜAK"ın gündemi türban olamaz” diyerek gündeme getirdiği “yetki” konusuna da açıklık getirdi ve YÖK Başkanı"nın Rektörler Komitesi"ni toplamamasını eleştirerek “Yaptığımız toplantı, Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerinin içinde yaşanan sorunları tartışmak için hiçbir başka kurum kalmadığı için yapılan bir toplantıdır” dedi.

28 Şubat yorumu

Ve şöyle konuştu: “Anayasa hukukçuları ve idari hukukçular gibi YÖK de ikiye ayrıldı. Ama üniversitelerimiz çok şükür ki, büyük bir çoğunlukla 1 Şubat"ta nasıl yorum yapıyorsa 28 Şubat"ta, yani bugün de aynı şekilde yorum yapıyor. Bu ortamı yaratan kurumun başı da ne yazık ki üniversitelerimizin başı olup, rektörlerimizin sicil amiri bir kişi olup, bu arkadaşlarımızın yaşadığı gerginliği, ikilemi, diğer bir deyimle anti-balansı daha da fazla artırdı. Üstelik zaman zaman halkımızla karşı karşıya kalmak zorunda kaldık.”
Prof. Akaydın, oybirliğiyle kabul edildiğini belirttiği bildiri özetle şöyle:
l YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan tarafından rektörlüklere gönderilen 24 Şubat tarihli yazı üniversitelerin çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmasına yol açtı.
lAnayasa"nın 10. ve 42. maddelerinde yapılan değişikliğin gerekçelerinin de bu hükümlerin doğrudan doğruya uygulanmasını zorunlu kılması bir yana, uygulanması gerektiği yönündeki görüşlerin dayanağı da olamaz. Bu gerekçeler konuyu kanunla düzenleyecek olan kanun koyucuya ışık tutabilir. YÖK"ün ek 17. maddesinin bu madde hakkında Anayasa Mahkemesi"nin verdiği ve yasama, yürütme ve yargı organlarıyla gerçek ve tüzel kişileri bağladığı Anayasa"nın başka hükmünde açıkça yer alan karar doğrultusunda uygulanmaya devam edilmesi hukuki zorunluluk.
l YÖK Başkanı"nın rektörlere baskı yapmaya çalışması, "Cumhuriyet"in temel nitelikleri kişi hak ve özgürlüklerinin sınırlandırılmasına gerekçe gösterilemez" gibi sözlerle kişi hak ve özgürlüklerine sanki Cumhuriyet"in temel nitelikleri engelmiş gibi asla kabul edilemeyecek ifadeler kullanması nedenleriyle, Türk üniversitelerini temsil edemez konuma geldiği için istifaya davet ediyoruz. Cumhurbaşkanımıza üniversitelerimizin içine düşürüldüğü kaosun daha da büyümemesi için kendisini görevden almasını arz ederiz.