Aydın Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Doç. Dr. Bülent Bozdoğan, Adnan Menderes Üniversitesinde (ADÜ) yapılan rektörlük seçiminde en çok oy alan adayı rektör olarak görmek istediklerini ve bunun için YÖK'e başvurduklarını bildirdi.
Dernek Başkanı ve ADÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Bozdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 21 Ekim'de yapılan rektör adayı belirleme seçiminde birinci çıkan adayın belli olduğunu belirterek, öğretim üyelerinin iradesinin seçim sonuçlarıyla ortaya çıktığını ifade etti.
Rektör atama sürecinde seçimle kristalleşen öğretim üyesi iradesinin YÖK ve Cumhurbaşkanlığı tarafından yok sayılabileceğine ilişkin kaygıları, seçim süreci başlamadan önce kamuoyu ile paylaştıklarını hatırlatan Bozdoğan, bu kaygıların hala devam ettiğini söyledi.
Bozdoğan, seçim sonrasında ilk 6 adayın YÖK'e bildirildiğini ve bunun sonrasında, üç adayın isminin YÖK tarafından Cumhurbaşkanlığı'na önerildiğini ancak aday sayısını 6'dan 3'e indirirken YÖK'ün kullanabileceği, kanun ve yönetmeliklerle önceden belirlenmiş hiç bir somut kriter olmadığına işaret ederek, şunları kaydetti:
''Öğretim üyesi vasıflarına haiz bir üniversite profesörünün rektör olmasını engelleyecek kanun ve yönetmeliklerle belirtilen hiç bir engel olmadığına göre, YÖK yönetim kurulunun değerli üyelerinin öğretim üyelerinin seçtiği bir rektör adayını Cumhurbaşkanına 1. aday olarak göndermemeleri olasılığında bu vicdani sorumluluğun ağırlığını daha fazla hissetmeleri gerekir. Çünkü bu durumda öğretim üyelerinin iradelerini yok saymaktadırlar.
Yapılan seçimlerde adaylar arasında Adnan Menderes Üniversitesi öğretim üyelerinden en fazla destek alan adayın önümüzdeki dönemde üniversitemize rektör olarak hizmet vermesini diliyoruz. Bununla ilgili olarak da YÖK'e başvuruda bulunduk.''