Son dönemlerde gösterime giren yerli filmlerle izleyici sayısı artan Türk sineması 2008 yılında hasılat rekoru kırdı. Sinema salonlarında 39 milyona yakın bilet kesilirken, gişe hasılatı da 260 milyon dolara yaklaştı.

RECEP İvedik, Issız Adam, AROG, Osmanlı Cumhuriyeti ve Mustafa gibi filmlerin vizyona girdiği 2008 yılında Türk sinema sektörü birçok rekora imza attı. 265 film için sinema salonları 39 milyona yakın bilet kesti. Toplam gişe hasılatı da 2008 yılı sonunda 260 milyon dolara yaklaştı. Yerli film sayısının bu yıl 42"den 52"ye yükseldiğini söyleyen Mars Entertainment Group"un CEO"su Muzaffer Yıldırım, "Rakamlar 2007"nin çok üzerinde. Belki kriz olmasaydı daha da büyürdük" dedi.

50 milyon bilet

Türk sinema sektörünün yeni salonlar ve yerli filmlerle hızlı bir büyüme gösterdiğine dikkat çeken Muzaffer Yıldırım, şu değerlendirmeyi yaptı: "2007"de 252 filme 30 milyon bilet kesildi. Bu yıl film sayısı 265"e yükseldi kesilen bilet sayısı da yaklaşık 39 milyonu buldu. Türkiye"de 2010 yılında 10 milyon biletin kesileceği yerli yapımların vizyona gireceğine inanıyorum. Bu rakamlar daha da büyüyecek. 2010 yılında sinema salonlarında 50 milyon bilet kesileceğini tahmin ediyorum."

Yüzde 60"lık pay

Sinema sektörünün gelişeceğini 3 yıl önce gördüklerini ve 7 yılda toplam 80 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını açıklayan Muzaffer Yıldırım şu bilgileri verdi: "Dünyanın her yerinde yerli filmlerin izlenme payı fazladır. İtalya, İspanya ve İngiltere gibi ülkelerde bunları görüyoruz. Türkiye"de yerli filmlerin izlenme payı yüzde 20"ydi. Bu rakamlar bugün yüzde 60"a ulaşmış durumda. Ekonomik kriz dönemlerinde sinema sektörü hep yukarıya doğru bir gidiş gösterir. Bu yıl da böyle bir durum söz konusu. Ancak bence sorgulanması gereken bir şey var. Acaba kriz olmasaydı bu izleyici sayısı daha da artarmıydı."

Ev kadınları geldi

Asmalı Konak filminin Türk sinema tarihi için önemli bir dönüm noktası olduğuna dikkat çeken Muzaffer Yıldırım, "Ev kadınları bu filmin vizyona girmesiyle sinemayla tanıştı. En son 40 yıl önce sinemaya gitmiş ellerinde örgüleriyle sabah 10.00 gösterimine gelen ev kadınları vardı. Kurtlar Vadisi Irak da yeni kitleleri sinemaya getirdi" dedi.

Bayramda 20 ton mısır sattık

TÜRKİYE"deki sinema salonlarını Amerika"dakilerle kıyaslayan Muzaffer Yıldırım, şöyle konuştu: "Türkiye"deki salonlar yeni yapıldı. AVM"lerle birlikte büyüdü. Amerika"daki salonlar ise eski. Sadece ses sistemleri ve perde yeni. Türkiye bu konuda çok yol aldı ve salonlardaki büfelerde bizim için önemli bir gelir oldu. Bu yıl 300 ton mısır satışı bekliyoruz. Bayram süresince 20 ton mısır sattık."

2008"de en çok izlenen filmler

Recep İvedik 4.3 milyon izleyiciye ulaştı.

AROG 3.1 milyon kişi tarafından izlendi.

Muro"ya 1.9 milyon bilet kesildi.

Issız Adam"ı 1.5 milyon kişi izledi.

Osmanlı Cumhuriyeti"ni 1.3 milyon kişi seyretti.

Mahsun, sinemanın sürpriz ismiydi

BEYAZ Melek filmiyle dikkatleri üzerine çeken Mahsun Kırmızıgül"ü Türk sinemasının sürpriz ismi olarak yorumlayan Muzaffer Yıldırım, Mahsun Kırmızıgül, yeni filmiyle de çok ses getirecek. Çağan Irmak yaptığı filmlerle çok dikkat çekti. Cem Yılmaz çok kaliteli bir yapıma imza attı. Nuri Bilge Ceylan ise sanat filmi alanında başarılı işler yaptı" dedi.

Rakamlarla 2007-2008

Türk sinema sektörü

2007

252 film vizyona girdi.

Bu filmlerin 42"si yerli yapımlardı.

30 milyon bilet kesildi.

Türk filmlerini 11 milyon 430 bin kişi izledi.

2008

265 film gösterime girdi.

Bu filmlerin 52"si Türk yapımıydı.

39 milyon bilet kesildiği tahmin ediliyor.

20 milyon 800 bin bilet Türk filmleri için kesildi.