Merkez Bankası'nın kısa vadeli faizleri 75 baz puan aşağı çekerek tarihinin yeni en düşük seviyesi olan yüzde 9.75'e çekmesinin ardından dolar güne dünkü kapanış seviyelerine yakın 1.6050 TL, tezgahüstü piyasada faiz ise tarihi rekor olan yüzde 12.39 seviyesinde güne başlarken, bankacılar TCMB kararının kurda kırılganlığı artırabileceğini söylediler.

İstanbul serbest piyasada dolar 1.6060, euro 2.1150 liradan güne başladı.

Kapalıçarşı'da 1.6000 liradan alınan dolar 1.6060 liradan satılıyor. 2.1080 liradan alınan euro'nun satış fiyatı ise 2.1150 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada dün kapanışta doların satış fiyatı 1.6000 lira, euro'nun satış fiyatı ise 2.1120 lira olmuştu.

Merkez Bankası dün borçlanma faizini yüzde 9.75'e, borç verme faizini yüzde 12.25'e indirdi

Yerli bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dün faiz kararı öncesinde yabancılardan çıkış gördük. Yabancılar faiz kararı nedeniyle dolarda bu beklentiyle alıcıydı. Reel faiz olarak baktığımızda kabaca TCMB faizi yıllık 10.5 gibi bir seviyeye denk gelirken enflasyon 6.5 dersek reel faiz yüzde 4.5 civarına geliyor ki bu da TL'de yabancılar için cazibe kayboluyor anlamına geliyor. Merkez Bankası açıklamasına bakarsanız açıklamada düşüşün devam edeceğini bir önceki açıklamayla aynı ifadelerle yer verilerdi. Kısaca işlerin global piyasalarda kötü gittiği günlerde dolar/TL daha kırılgan olacak" dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Türkiye ile IMF arasındaki yeni kredi programı üzerinde "gelecek haftalarda" anlaşmaya varılacağına inandığını belirtti.

IMF ile ilgili ancak somut gelişmelerin piyasada etkili olabileceğini söyleyen bankacı, "IMF ile ilgili gelişmeler ciddi anlamda fiyatlandı. Aslına bakarsanız Aralık ayı başından bugüne IMF ile ilgili değişen somut bir şey yok. FX'de tepki için somut adıma ihtiyaç var" dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ara verilen görüşmelere yeniden başlanacağının açıklanmasının ardından yönünü aşağı çeviren ve bir aydan kısa sürede 1.80 seviyelerinden 1.60'ın altında gerileyen dolar/TL dün spot kapanışında 1.6015 olurken bugün ilk işlemlerde 1.6050/1.6110 TL seviyesine güne başladı.

FAİZ YÜZDE 12.39

Tahvil/bono piyasasında yüzde 12.39 ile tarihin en düşük seviyesine gerileyen 2 Şubat 2011 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 12.55, valörlüde yüzde 12.64 oldu. Aynı tahvilde bu sabah tezgahüstü piyasada faiz yüzde 12.39/12.44 ile tarihi rekor seviyesine paralel güne başladı.

Yabancı bir bankanın tahvil/bono yöneticisi, "TCMB'den beklenen faiz indiriminin 50 baz puanın üzerinde olabileceği zaten birkaç gündür piyasada önemli ölçüde fiyatlanmıştı. Kararın ardından yine bir aşağı yönlü hareket gördük. Bundan sonra faiz indirimlerinin devam edebileceği beklentisi ve gösterge tahvilde arzın nispeten az olması yukarı yönlü hareketleri engelleyici gelişmeler. Bundan sonra yüzde 12'leri konuşabiliriz" dedi.

ABD borsaları, ekonomi için gösterge kabul edilen şirketlerin beklentilerin üzerinde açıkladığı kârların etkisiyle yükseldi. Google'ın ilk çeyrek sonuçları bilişim ve teknoloji hisselerini desteklerken, JPMorgan'ın

Sabah