Türkiye"de reklamcılığın kurucusu olarak tanınan Eli Acıman hayatını kaybetti. Eli Acıman için Neve Şalom sinagogunda bugün bir cenaze töreni düzenlenecek.

Nil Baransel tarafından kaleme alınan “Eli Acıman Sevmediği Sözcük Reklam Aşık Olduğu Mesleği Reklamcılık” kitabının kapağında Eli Acıman bu fotoğrafla yer almıştı.

Türk reklam sektörünün kurucusu olarak kabul edilen Eli Acıman, 12 Ocak akşamı evinde vefat etti. Türkiye"nin ilk reklam ajanslarından Manajans"ın da kurucusu olan Acıman için bugün saat 13.00"te Neve Şalom sinagogunda bir cenaze töreni düzenlenecek.

1919"da İstanbul"da doğan Acıman, 1936 yılında Saint Joseph Lisesi"nden mezun oldu. 1939 yılında Paris"e giden Acıman, burada gazetecilik tahsili yaptı.

Vitali Hakko"yla başladı

Vakko"nun kurucusu Vitali Hakko"nun isteği üzerine ilk reklamını Eylül 1943"te Şen Şapka için hazırlayan Acıman, 1944"te Vitali Hakko ve Mario Began"la ortak olarak Faal Reklam Acentesi"ni kurdu ve Sultanhamam Selvili Çıkmazı"nda Vitali Hakko"ya ait deponun bir odasında reklamcılığa başladı.
Acıman, 1957 yılında Afif Erdemir ve Nesim Natan ile Faal Ajans"ı kurdu.
Bir süre sonra ajansı ortaklarına teslim ederek Amerika"ya giden Acıman, ABD"li reklam ajansı J. Walter Thompson"da yazar ve müşteri direktörü olarak çalıştı.

Acıman, Thompson"ın Paris ofisinde de kısa bir süre üretici danışman olarak görev yaptı.
1965 yılında Faal Ajans kapanınca Türkiye"ye dönen Eli Acıman, kendi ajansını kurmaya karar verdi. Amerika"daki ajansların kurucularının adını taşımasından yola çıkarak ajansın adını Acıman Ajans koydu. İş başvurusunda bulunan kişilerin gönderdiği zarfların üzerinde Manajans ifadesini gören Acıman, ajansın adını daha sonra Manajans olarak değiştirdi.

Reklamcılık sektöründe birçok yeniliğe imza atan Eli Acıman 1972 yılında Uluslararası Reklamcılık Derneği"nin Türkiye kolunu kurdu ve 1987"e kadar başkanlığını yaptı.
1985 yılında ise Reklamcılar Derneği"nin kurucu başkanı oldu. 1990 yılında Avrupa Reklam Ajansları Birliği (EAAA) sekizinci altın madalya ödülünü Türkiye"den Eli Acıman"a verdi.

"Thompson talihsizliği"

Mediacat yayın grubunun sahibi Pelin Özkan tarafından kaleme alınan "Hayatımız Reklam" kitabında Acıman"ın meslek hayatıyla ilgili olarak detaylı bilgilere yer veriliyor. Kitapta ünlü reklamcının ABD"li Thompson"la yaptığı ortaklıktan duyduğu pişmanlık ise şöyle dile getiriliyor:
“1985 yılında J. Walter Thompson"la kurduğu ortaklığın sonucunda ajansın adı Manajans/Thompson olur. Bu ortaklıktan 14 yıl sonra 1999"da yaptığımız söyleşide Manajans"ın Thompson"la ortaklığının başlamasını kendisi için bir talihsizlik olarak niteleyen Eli Acıman, "Bu ortaklık başlarken birinci sıradaydık, ortaklık başladıktan bir süre sonra 11 - 12"nci sıraya düştük" diyordu.

Acıman, "Bu ortaklıkları yapmasaydık hiçbir şey kaybetmezdik. Aksine daha da ileri giderdik" diyor. Eli Acıman"a göre Türk reklam sektörü yabancı ortaklarla zamansız tanışmıştı.”

Pek çok sloganın üreticisi

- “Kral bira, lüks bira” (1969, Tuborg),
- “Soylu yün halı” (1976, Saray),
- “Fark edilirsiniz” (1977, Beymen),
- “Hizmette sınır yoktur” (1980, YKB),
- “Sony varken Sony alınır” (1987).

"O olmasaydı sektör kör topal ilerlerdi"
- Reklam Danışmanı Bülent Korman
“Birkaç gün önce, arkadaşım Atilla Aksoy"un yılbaşı armağanı olarak gönderdiği reklamcılık üzerine yazılmış yeni kitabını karıştırırken, benzersiz kişiliği ve o müthiş enerjisiyle Bay Acıman şöyle bir geçmişti gözlerimin önünden. Eğer o olmasaydı, reklamcılık sektörümüz yine de kör topal ilerlerdi ilerlemesine de; eğer o olmasaydı, azımsanamayacak bir kuşak oluşturmuş hayli okur yazar bir grup insan bu sektöre ilgi gösterir, ve giderek bu ülkede bu meslek sadece birkaç yıl içinde düpedüz sınıf atlayabilir miydi, bilemiyorum. Eli Acıman büyük meslek tutkusu ve ikna gücüyle bunu yüreklendiren, ekmeğini kazandığı işe gösterdiği saygıyla onu yükselten, kurumlaştıran adamdır. Atilla"ya kitabı için söylediğimi tekrarlayayım: Mesleğine o kitaptaki düzeyde bir kafa yorma bugünün profesyonelleri arasında ne kadar karşılık bulabilir, doğrusu emin değilim. Ama Eli Bey"in bu ülkede gelişmesi için bir ömür verdiği, o “işini doğru dürüst yapma” ilkesini kimi eski öğrencilerinin hâlâ sürdürdüğünü görebilmesini gerçekten çok isterdim. Bu onu yüz yaşına bile gelse mutlu ederdi, bundan eminim. Üzerimizdeki hakkı büyüktür.”

- Works Ajans Başkanı Atilla Aksoy:

“Ne yazık ki uzun süredir rahatsızlığı sürüyordu. Büyük bir kayıp. Türkiye"de reklamcılık varsa bunu borçlu olduğumuz yegane insan. Modern reklamcılığı tek başına gerçekleştirdi. Onu bu özellikleriyle de her zaman hatırlamamız gerektiğini düşünüyorum.”

Pişman olduğu tek iş ANAP kampanyası oldu

“Reklamcılığa gönül verdim, hiç pes etmedim” diyen Eli Acıman, yaptığı işler içinde pişman olduğu tek kampanyanın 1983"te gerçekleştirdiği Özal ve ANAP kampanyası olduğunu belirtmişti. Tempo dergisinin hazırladığı, “Eski solcular reklamcı oldu, kurtuluşa kadar reklam” haberinde de ANAP kampanyası nedeniyle, o sıralarda ajansın bir çalışanı olan Yazar Onat Kutlar"ın ajanstan ayrıldığı anlatılıyor.

Reklamcılık okulu gibi

Sanat ve edebiyat dünyasından pek çok kişinin yolu Manjans"tan geçti. Manajans"ta görev alan yazarlar arasında Egemen Berköz, Ferit Edgü, Başar Sabuncu, Osman Ulagay, Okay Gönensin, Yılmaz Gruda, Engin Ardıç, Jack Deleon, Füsun Akatlı, Necati Tosuner, Süreyya Berfe ve Duygu Asena da bulunuyor.

Türk reklam sektöründe de birçok reklamcı Manajans"tan yetişti. Manajans"tan görev yapan reklamcılar, Ersin Salman, Nazar Büyüm, İzmir Tolga, Haluk Mesci, Hulki Aktunç, Faruk Atasoy, Paul McMillen, Yavuz Turgul, Jeffi Medina, Ege Ernart, Güven Turan, Süleyman Nebioğlu, Batu işmen, Metin Aroyo, Sait Aytemur, Haluk Sicimoğlu, Zafer Ataylan, Murat Egemen, Değer Dilek, Cem Bilge, Vural Sözer, Doğan Yarıcı, Mehmet Ali Türkmen, Şenay İşözen, Figen İşbir olarak sayılıyor.