Türk Hava Yolları, Rekabet Kurulunca yürütülen soruşturma kapsamında sözlü savunma verdi.

Türk Hava Yolları A.O.'nun sözlü savunma toplantısı Rekabet Kurumunda yapıldı.

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, Rekabet Kurulunun Türk Hava Yolları A.O.'nın İstanbul çıkışlı yurt içi ve yurt dışı havayolu ile yolcu taşıma hatlarında rakip eylemlerde bulunarak hakim durumunu kötüye kullanmak suretiyle 4054 sayılı Kanun'un 6. maddesini ihlal edip etmediğinin belirlenmesi amacıyla aynı Kanun'un 41. maddesi uyarınca soruşturma açıldığını hatırlattı.

Soruşturma Heyeti ise Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığının faaliyet gösterdiği çeşitli yurtiçi ve yurdışı hatlarda hakim durumda olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“THY'nin rakibi Pegasus Hava Taşımacılığı AŞ ile birlikte faaliyet gösterdiği çeşitli hatlarda maliyetinin altında fiyatlama yaptığını ve bu uygulamalarının rakibi dışlama stratejisinin bir parçası olduğunu, Türk Hava Yolları'nın bu eylemlerinin 4054 sayılı Kanun'un 6. maddesi kapsamında yıkıcı fiyat uygulamak suretiyle hakim durumun kötüye kullanılması olarak değerlendirilebileceğini, dolayısıyla THY'ye 4054 sayılı Kanun'un 16. maddesi kapsamında idare para cezası uygulanması gerektiğini düşünmekteyiz.”

Avukat Gönenç Gürkaynak, Türk Hava Yolları A.O. adına sözlü savunma yaptı. Gürkaynak, Sabiha Gökçen Havalimanı ile Atatürk Havalimanının talep ve arz yönünden birbirlerini ikame etmediğini savunarak, “İlgili coğrafi pazar Sabiha Gökçen Havalimanı ile sınırlıdır ve ilgili pazar tanımı altında THY'nin pazar payları Pegasus'tan çok daha düşüktür. THY'nin Sabiha Gökçen Havalimanında sadece 4 adet uçağı varken, soruşturma raporunda Pegasus'un Sabiha Gökçen Havalimanında 32 uçağı bulunduğu bilgisi yer almaktadır” diye konuştu.

“THY'nin pazarlama stratejilerinin tümü Pegasus tarafından da kullanılmaktadır ve hatta Pegasus daha da agresif stratejiler kullanabilmektedir” diyen Gürkaynak, şunları belirtti:

“Pegasus filosunu her geçen gün büyütmekte ve yenilemektedir. THY'nin filo açısından artık Pegasus'a karşı önemli bir avantajı bulunmamaktadır. Sabiha Gökçen Havalanında Pegasus'un filosu artık 8 kat daha büyüktür.”

 

-Pegasus Hava Taşımacılığı AŞ-

 

Pegasus Hava Taşımacılığı AŞ adına sözlü savunmasını yapan Genel Müdür Sertaç Haybat, Bakü'ye uçacak bir yolcu için tek bir havalimanı olduğunu ve onun da Atatürk Havaalanı olduğunu belirterek, “Sabiha Gökçen Havaalanından Bakü'ye uçuş yoktur. Dolayısıyla dış hatlar açısından bakıldığında bu pazarın tek bir pazar olduğu tartışma götürmez. Çünkü Atatürk Havaalanından 130 civarında dış hat uçuşu vardır. Sabiha Gökçen'den çok az sayıda dış hat uçuşu vardır” diye konuştu.

 

-Nihai karar 5 Ocak 2012'de-

 

Savunmaların ardından Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, kurulun soruşturmaya ilişkin nihai kararının 5 Ocak 2012'de açıklanacağını bildirdi.

Hürriyet