MAHMUD Ahmedinejad"ın seçildiği tartışmalı seçimlere karşı çıktıkları için İran İslam Cumhuriyeti"ni devirmeye çalışmakla suçlanan İranlı reform yanlılarının duruşması dün Tahran"da sürdü. İranlı muhaliflerle birlikte ilk kez bir Fransız kadın akademisyenle, Fransa ve İngiltere Büyükelçiliği"nde görevli biri kadın iki İranlı da yargıç karşısına çıktı.
Pişmanım, özür dilerim
Fransız akademisyen Clotilde Reiss (24), memleketine dönmek isterken yakalanmış, Evin Hapishanesi"ne atılmıştı. Reiss, “Bilgi toplamak ve göstericileri tahrik etmekle” suçlandı. Blucin, siyah bir ceket ve renkli bir başörtüyle mahkeme salonuna getirilen Reiss, “Isfahan"daki gösterileri, Fransız Büyükelçiliği"ne rapor ettim. Tahran"daki gösterilere katıldım, fotoğraf ve film çektim. Pişmanım, beni affedin” dedi. Fransız Büyükelçiliği"nde çalışan İranlı Nazik Afşar, “Göstericilerin zorda kalması halinde, elçiliğe sığınmalarına izin verebileceğimiz yönünde talimat aldık” dedi. İngiliz Büyükelçiliği"nde görevli İranlı Hüseyin Ressam ise yabancılar için bilgi toplayarak casusluk yapmakla suçlandı.

İngiltere ve Fransa tepkili

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Hüseyin Ressam"ın casuslukla suçlanmasıyla ilgili olarak, “Sanıklara temel insan haklarının tanınmadığı bu mahkemeleri ve sözde itiraflarını esefle karşılıyoruz” dedi. İngiltere, daha fazla bilgi almak için İran ile temasta olduğunu açıkladı.
Fransa için ise Clotilde Reiss"i sanık koltuğunda görmek sürpriz oldu. 31 Temmuz"dan bu yana Evin Hapishanesi"nde olan kadının duruşmaya çıkarılacağı haber verilmemişti.

100"den fazla sanık

Aralarında eski politikacıların da bulunduğu sanıklar, halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye atmak, güvenlik güçlerine mukavemette bulunmak, nizam ve yasalara karşı gelmek, yabancı basın için bilgi ve haber toplamak, devlet malına zarar vermek gibi suçlardan yargılanıyor. Duruşmanın ilki geçen hafta yapılmıştı.- hürriyet