Tam evlilik ve balayı günlerine rastlayacak olan, ya da tam önceden planlanmış bir yaz tatile denk gelen bir adet kanaması, ya da yoğun bir iş temposunda oluşacak adet sancıları kadın için bir dezavantaj teşkil edebilir.

Bu gibi durumlarda doktor önerisiyle ve bazen de kendi kendine alınan bazı önlemlerle beklenen adet kanamasının ileri alınması mümkündür. Adet kanamasının senede bir ya da iki kez bu şekilde düzenlenmesinin kadının sağlığı üzerinde olumsuz bir etki yaratması teorik olarak mümkün gözükmemektedir. Ancak, bunu alışkanlık haline getirmemek gerekir.

Adetinizi geciktirmek elinizde

Doktora danışarak doğum kontrol hapı kullanmakta olan kadınlar adet günlerini rahatlıkla geciktirebilir. İki kutu arasında normalde verilen ilaçsız bir hafta ara yerine doğum kontrol hapı yeni bir kutuyla adeti geciktirmek istenen süre kadar devam ettirilir. İlaç kesildiğinde bir hafta içerisinde adet kanaması gerçekleşir. Ancak, bu yöntemi kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Bu yöntemi asla eczaneden aldığınız ilaçlarla kendiniz denememelisiniz. Jinekolojik muayene sonrası önerilmesi daha uygundur. Ancak, sürekli takipte olduğunuz doktora danışıp uygun gördüğü taktirde geciktirmek için bu hapları kullanabilirsiniz.

Adet tarihini öne almak

Adet geciktirmeye göre daha zor ve çoğu zaman başarısızlıkla sonuçlanan bir işlemdir. Bir kaç ay öncesinden kullanılmaya başlandığında faydalı olabilir. Onun dışında çok fazla önerilmez. Bu amaçla, yine doktor önerisinde olmak kaydıyla doğum kontrol hapı veya progesteronlar kullanılabilir.

Sakınılması gerekenler

- Eczaneden veya eş dostun önerisiyle alınan geciktirici ilaçlardan sakının.

- Doktorunuz önermediği takdirde hormon içerikli ilaçları kullanmamaya özen gösterin.

- Kulaktan dolma bilgilerle ilaç kullanmayın. Kullandığınız ilaçlar sağlığınızı bozabilir.

- Adet geciktirmeyi alışkanlık haline getirmeyin.

- Söktürücü iğne ya da hap kullanmayın.

- Söktürücü ilaçlarla gebelik sonlandırmaya çalışmayın. Bu ilaçlar nedeniyle çocuğunuza zarar verebilirsiniz.

Kadınlaralemi