Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, hükümetin planladığı yargı reformunu kuşatma olarak yorumladı. Gerçeker, adı siyasi polemiklerle anılan YARSAV'ın Noterler Birliği'nde düzenlediği 'Bağımsız Yargı ve Anayasal Düzenlemeler' konulu panelin açılışında bir konuşma yaptı.

HSYK CUMHURİYETİ Mİ İSTİYOR

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan (HSYK) Adalet Bakanı ve müsteşarın çıkarılmasını, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun HSYK'ya bağlanmasını, HSYK'nın ayrı bina ve bütçesinin olmasını sürekli dile getirdiklerini ve istediklerini anlatan Gerçeker, "Şimdi görüyoruz ki yapılmak istenilen düzenlemelerle yürütme, yargıyı daha da kuşatma altına almak istemektedir" iddiasında bulundu. Gerçeker şu değerlendirmeyi yaptı: "Yüksek yargı kurumlarına yargı dışından yürütme ve yasama tarafından üye atanması, yargı bağımsızlığıyla bağdaşmayacağı gibi, bugün için gerekliliği ve önceliği bulunmamaktadır. Yapılmak istenilen düzenlemeler HSYK'nın çalışamaz duruma gelmesine neden olacaktır. Bunun örnekleri, RTÜK ve Rekabet Kurulu gibi üst kurullarda çok açık biçimde görülmektedir. Sayıştay'da yıllarca parlamentodan üye seçimi yapılamamıştır. HSYK'ya parlamento tarafından üye seçilmesi, bu kurumun siyasallaşmasına neden olacaktır. Kurulda bakan ve müsteşarının olmasının yarattığı sorunlar, istikrarsızlıklar ortada iken bu durum, istikrarsızlığı daha da artıracaktır."

ALT YAPI OLMADAN BİR ANLAMI YOK

Gerçeker, alt yapı sorunları çözülmeden yargı reformu yapmanın bir anlamı olmayacağı görüşünü dile getirerek, yargı bağımsızlığını geriye götürecek düzenlemelerin yaratacağı kargaşa ve sorunların iyi düşünülmesi gerektiğini belirtti. - yenişafak