Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Reformu'nun kademeli şekilde yürürlüğe gireceğini bildirerek, "Yürürlülük tarihi ikinci mevzuatın hazırlanmasına göre belli olacak. Yasanın çıkış şekline bağlı olarak ikinci mevzuat düzenlemeleri seri ve yoğun şekilde yapılacak. Bundan dolayı bazı maddeler üçüncü ayda bazı maddeler beşinci ayda bazı maddeler ise sekizinci ayda yürürlüğe girecek. Ocakta da yürürlüğe girebilecek bazı maddeler olabilir" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Reformu ile ilgili yapılan eleştirilere düzenlediği basın toplantısında yanıt verdi. Sosyal Güvenlik Reformu'na ilişkin yeni yasa tasarısının TBMM'de olduğunu anımsatan Çelik, Sosyal Güvenlik Reformu'nun herkesi ilgilendirdiğini, bu yüzden de yapılan yorumlardan rahatsız olmadıklarını söyledi. Çelik, Sosyal Güvenlik Reformu'nun bazı maddelerinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini ifade ederek, iptal sonrasında Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu ve bilim adamları ile yapılan toplantılarda reformun devam edilmesine karar verildiği kaydetti.

SOSYAL GÜVENLİK REFORMU UZUN İNCE BİR YOL

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararından sonra Sosyal Güvenlik Reformu'nun değerlendirilerek yeniden taslak haline getirildiğine dikkat çeken Çelik, Sosyal Güvenlik Reformu'nun uzun ince bir yol olduğunun altını çizdi. Çelik, "Gök kubbe içerisinde bu konu ile ilgili söylenmedik laf kalmamıştır. Konuşulması gerekenler söylenmiştir" dedi.

Sosyal taraflara 'Sosyal Güvenlik Reformu'nun çok önemli olduğunu, bu işin çok sürümcemede' kaldığını söylediklerini kaydeden Çelik, reform ile ilgili Çalışma Bakanlığı ile sosyal tarafların teknik çalışma yaptığının söyledi. Yapılan çalışmalar sonrasında sosyal tarafların konu ile ilgili 198 görüş ve öneride bulunduğunu, 71 tanesinin tasarıya yansıtıldığını dile getiren Çelik, dosyaları göstererek "Bunların içeriğinde sosyal tarafların görüşleri kimin ne söylediği yer alıyor" dedi.

Mecliste olan reformun hala görüşlere açık olduğunu vurgulayan Çelik, 5434 sayılı yasaya göre kamu çalışanları ve 5510 sayılı yasaya göre kamu çalışanları reformun merkezi olmasına rağmen bu konu ile ilgili sosyal taraflardan teklif gelmediğini kaydetti.

REFORM MUHALEFET ARACI OLMAYA MÜSAİT DEĞİL


"Diyaloğa kapalı bir bakan veya bir yönetim anlayışı olur ise minderden çekilirsiniz" diyen Çelik, buna saygı duyacaklarını, fakat işin başından beri diyalogtan yana olduklarını söyledi. Gelecek nesilleri ilgilendiren yasa ile ilgili görüş ve önerilere sonuna kadar açık olduklarını vurgulayan Çelik, "Minderden kaçmak yok. Kimse minderden işi başka yerlere taşımaya kalkmasın. Görüş ve önerilere 24 saat açık bir bakanlıktan bahsediyorum. Konuştuğumuz konu Türkiye'nin geleceği. Bu konuyu muhalefet etme aracı yapma gibi yanlışlığa düşmeyelim. Bu konu muhalefet etme aracı olmaya müsait ve olmaya açık bir konu değil. Kapılar sonuna kadar açık. Kimse 'dialog görüş ve düşüncelerimi yansıtmada dikkate alınmadım' gibi bir şey söyleme lüksüne sahip değil. Bundan sonra da olmayacak" diye konuştu.

Reformu bir muhalefet stratejisine veya siyasi arenaya çekmeyi doğru bulmadığını belirten Çelik, Türkiye'nin geleceğinin meydanlara taşınmaması gerektiğini kaydetti.

"TASARININ KAPAĞINI AÇMADAN DEĞERLENDİRME YAPIYORLAR"


Sosyal Güvenlik ile ilgili yapılan yorumları yakından takip ettiklerini ifade eden Çelik, "İnanın çok az sayıdaki arkadaşımız veya konunu uzmanları tasarının kapağını açmış durumda. Ne var bunun içerisinde konusunu değerlendiren maalesef çok az sayıda insan var. Genelde yapılan değerlendirmeler siyasi mesajlara dönüşmekten ibaret" dedi.

Sosyal Güvenlik Reformu'nda eleştirilen bazı konulara da değinen Çelik, özellikle emzirme yardımının çok tartışıldığını söyledi. Çelik, "SSK'lılar 58 YTL emzirme yardımı alıyor. Biz reformla emzirme yardımını hem 200 YTL'ye çıkardık hem de Bağ-Kur'luları emzirme yardımı kapsamına alarak, kapsamı genişlettik" diye konuştu.

Çelik, Türkiye'de 18 yaşın altında 24 milyon 389 bin nüfusun, asgari ücretin üçte birinden daha az alan vatandaşın, sığınmacıların ve vatanı olmayanların genel sağlık sigortası kapsamına alındığına dikkat çekti.

"YANLIŞ DEĞERLENDİRMELER YAPILIYOR"

Sosyal güvenlik reformunun madde boyutunda incelenmemesinden dolayı yanlış değerlendirmelerin yapıldığını vurgulyan Çelik, "Sanki Güvenlik Reformu yürürlüğe girince maddeler hemen uygulamaya başlayacak gibi yorumlar yapılıyor. Sosyal Güvenlik Reformu gelecek nesillere dönük reformdur" dedi.

Emeklilikte 60 yaş sınırının da 2028, 65 yaş emekliliğin ise 2048 yılında uygulamaya geçeceğini ifade eden Çelik, emekliliğin sabahleyin başlayacakmış gibi toplumun önüne sunulduğunu kaydetti. Prim ödeme gününde 7 binden 9 bine hemen çıkarılmayacağını dile getiren Çelik, 2008-2009 da işe girecek olan vatandaşın 9 bin iş günü prim ödemesi gerektiği yorumlarının da doğruyu yansıtmadığını kaydetti. Çelik, 20 yıl sonra ilk defa işe girecekler için 9 bin prim günü ödenmesi gerektiğini dile getirerek, her yıl kademeli olarak prim gününün 100 gün artırılacağını söyledi. Çelik, emeklilerinde destek primi ödeyerek çalışamayacak düzenlemesinin olduğunu fakat bunun da 20-30 yıl sonra emekli olacakları kapsayacağını ifade etti.

SOSYAL GÜVENLİK AÇIĞI TÜRKİYE'NİN BİR YILINI GÖTÜRÜYOR

Sosyal güvenlik açıkları ile yapılan yorumlara tepki gösteren Çelik, Sosyal güvenlik açığının yüzde 4-10 olsun değerlendirmelerini sorumluluk anlayışı ile bağdaştıramadığını kaydetti. Çelik, Türkiye'nin GSMH 2007 sonu olarak 640 milyar YTL civarında, toplam borç stokunun ise 350 milyar YTL civarında olacağına dikkat çekerek, Türkiye'nin 1994-2007 yıllarındaki sosyal güvenlik açığının kamuya maliyetinin ise 851 milyar YTL olduğuna işaret etti. Bu açığın Türkiye'nin bir yılı götürdüğünün altını çizen Çelik, bunu körlerin bile görebileceğini kaydetti.

Parlamentoda alt komisyon kurulmadan önce perşembe günü tasarının Çalışma Sağlık Komisyonu'nda ele alınacağını ifade eden Çelik, "Çalışmalar parlamento düzeyinde devam ettiği sırada sosyal taraflarla önümüzdeki pazartesi günü tekrar bir araya gelmeyi düşünüyoruz. Komisyon safhasında da pek çok konuyu ele alacağız. Basının fiili hizmet zammı gibi konuları alt komisyonda ele alcağız" diye konuştu.

Yalnız Sosyal Güvenlik Reformu ile değil sendika yasaları ile ilgili bir değişiklik takvimi belirlediklerini belirten Çelik, Aralık ayına kadar teknik heyetlerin çalışacağını, Ocak ayında da Üçlü Danışma Kurulu'nun bir araya gelerek son değerlendirmeyi yapacağını söyledi.

İKİNCİ MEVZUAT ÇALIŞMALARI YÜRÜRLÜLÜK TARİHİNİ ETKİLEYECEK


Basının yürürlülükle ilgili soruların yanıtlayan Çelik, ikinci mevzuatın hazırlanmasının, yasanın çıkış şekline bağlı olduğunu kaydetti.

Bu konularla ilgili yoğun ve seri çalışmayı yasa çıkmadığı için gerçekleştiremediklerini belirten Çelik, yasanın alacağını şekilin altyapı çalışmalarını etkilediğini söyledi. İkinci mevzuattan dolayı bazı maddelerin üçüncü ayda, bazı maddelerin beşinci ayda, belki bazı maddelerin ise sekizinci ayı bulabileceğini açıklayan Çelik, bununla ilgili teknik çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti. Maddelerin yürürlülük tarihlerinin farklı olacağını açıklayan Çelik, ilk yapılan çalışmalara göre emekli sandığını ilgilendiren bölümlerle ilgili yürürlülük tarihinin daha önce gerçekleşebileceğini kaydetti. Çelik, Ocak'ta da yürürlüğe girecek maddelerin olabileceğine dikkat çekti.

Herkesi memnun edecek köklü bir düzenlemeyi yapmanın mümkün olmadığını, yasaların dörtdörtlük olamayacağını, 2 ay sonra yapılan toplantıda değiştirilebileceğini söyledi.

İSTİFA EDEN 21 MİLLETVEKİLİ TEMSİL TAZMİNATI ALIYOR

Milletvekili maaşlarının Sosyal Güvenlik Reformu ile bağlantılı olmadığının altını çizen Çelik, milletvekili özlük haklarını düzenleyen bir değişiklik yapıldığını söyledi. 21. döneme kadar milletvekillerine temsil tazminatı ödendiğini dile getiren Çelik, istifa eden 21 milletvekilinin temsil tazminatı aldığını kaydetti. Çelik, 21 döneme kadar uygulanan temsil tazminatının meclis bütçesi uygulamasına yönelik bir karar olduğunu vurguladı.
Emekli aylığı bağlama oranı ile ilgi soru üzerine Çelik, yüzde 3'lerde olan emekli aylığı bağlama oranının bütün dünya ülkelerinin üzerinde olduğunu ifade etti.

Sosyal Güvenlik Reformu yasasının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildikten sonra Türkiye'nin zaman kaybettiğini dile getiren Çelik, Türkiye'nin iç çekişmelerden dolayı zaman kaybettiğini söyledi.

"SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI İZİNLİ"

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Birol Aydemir'in görevden alındığına ilişkin soru üzerine ise Çelik, "Başkan 12 gün izinli. Görevden alınma söz konusu değil" dedi.

(ANKA)