Moore "Sovyetler de Afganistan'a girmişti. Bende Gorbaçov'un telefonu var. Ne olduğunu sor. Cengiz Han'ın da vardı ama kaybettim" dedi.

ABD'li efsanevi film yapımcısı ve yönetmeni Michael Moore ABD'nin bir türlü netleşmeyen Afganistan stratejisiyle ilgili bir açık mektup yayınlayarak Barack Obama'yı yerden yere vurdu. Asker çekmek yerine Afganistan'a daha fazla kuvvet göndermenin, Obama'nın "yeni savaş başkanı" olduğuna işaret edeceğini belirten Moore, ABD'nin sivil bir hükümet tarafından yönetildiğini ifade ederek generallerle ilgili sert ve küfürlü açıklamalarda bulundu. Ünlü yönetmen "Ordudaki çocuklarımızı seviyoruz. Ancak Vietnam'dan bu yana Westmoreland gibi generallerden ve BM'ye yalan söyleyen Colin Powell'dan nefret ediyoruz" dedi.

GORBAÇOV'UN NUMARASINI VERDİ

Moore, Obama'nın kendisini köşeye sıkışmış hissettiğini belirterek, Sovyet generallerin 30 yıl önce Afganistan'ı işgal ettiğini ve bununla "SSCB tabutunun son çivisinin çakıldığını" kaydetti. Moore, Afganistan'ın, "İmparatorlukların Mezarlığı" olarak bilindiğini belirterek, inanmaması halinde Obama'ya İngilizleri araması tavsiyesinde bulundu ve "Sana Cengiz Han'ın telefon numarasını da verirdim. Ama kaybettim. Gorbaçov'un numarası var. 41 22 789 1662. Eminim sana, yapmak olduğun tarihi hatayla ilgili önemli şeyler söyleyecektir" ifadelerine yer verdi. Mektupta Moore, "Afganistan'da binlerce insanın hayatını kurtarmak ve vaatlerini yerine getirmek için hala şansın var" ifadesini kullandı.

Allah rızası için dur artık

Moore, mektubunu, "Yeter artık! Genç Amerikalıların ve Afgan sivillerin hayatı için, başkanlığın, beslediğimiz umut için, Allah rızası için dur artık. Hala umudumuz var. Top artık sende. Hala annenin çocuğu olabilirsin" ifadeleriyle sonlandırdı./yeni şafak