Endeksin üçer aylık hareketli ortalamaları Kasım ayında bir önceki aya göre 1.5 puan azalarak 108.5 seviyesine indi.

Mevcut toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması ve mevcut mamul mal stok miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi ve gelecek üç aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi. Genel gidişata ilişkin değerlendirmelerde ise değişiklik olmadı.

Merkez Bankası, İktisadi Yönelim Anketi ve Reel Kesim Güven Endeksi Kasım 2010 sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Ekim ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 303 işyerine anket formu gönderilip, bin 760 katılımcıdan yanıt alındı.

Yanıtlama oranının yüzde 76.4 olduğu anket sonucuna göre, Kasım ayında reel sektörün güven endeksi bir önceki aya göre 0.4 artarak 107.6 seviyesine çıktı. Küresel ekonomik kriz nedeniyle 2008 yılının ikinci yarısı itibariyle iyimserlik sınırının altı olan 100"ün altında seyreden endeks 100.1"i görüldüğü Temmuz ayı dışında 2009 yılında da bu trendi sürdürmüştü. Endeks, Ocak 2010"da başlattığı yükselişine Mayıs ayında ara vermiş, Haziran"da da gerilemeye devam etmişti.

Temmuz"da yükselen endeks, son üç aydır kesintisiz olarak sürdürdüğü gerilemenin ardından bu ay tekrar yükselişe geçti. Bu arada Kasım"da endeksin üçer aylık hareketli ortalamaları bir önceki aya göre 1.5 puan gerileyerek 108.5 oldu.

-GENEL GİDİŞATTA DEĞİŞİKLİK YOK-

Anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde sırasıyla son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması ve mevcut mamul mal stok miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi ve gelecek üç aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi. Genel gidişata ilişkin değerlendirmelerde ise değişiklik olmadı.

-MEVCUT TOPLAM SİPARİŞ MİKTARI GEÇEN AYA GÖRE 6.8 PUAN ARTTI

Mevcut toplam sipariş miktarı bir önceki aya göre 6.8 puan artarak 90.7"ye yükseldi. Mevcut mal stok miktarı bir önceki aya göre 1.3 puan artarak 95"e çıkarken, gelecek üç ay üretim hacmi Ekim"e göre 5.2 puanlık azalışla 109.5"e geriledi. Gelecek üç ayda toplam istihdam bir önceki aya göre 0.9 puan azalarak 108.5 düzeyinde gerçekleşti.

Son üç ayda toplam sipariş miktarı 6.9 puan artarak 116.8"e çıktı. Anılan dönemde gelecek üç ayda ihracat sipariş miktarı ise 9.3 puan azalarak 104"e indi. Sabit sermaye yatırım harcaması 3.5 puan artışla 119.1 oldu. Genel gidişatı gösteren endeks bir önceki aya göre değerini koruyarak 117.3 olarak gerçekleşti.

-REEL KESİMİN GÜVENİ GEÇEN YILA GÖRE 15.4 PUAN ARTTI-

Kasım ayında reel kesimin güven endeksi geçen yılın aynı dönemine göre 15.4 puan artarken, mevcut mamul mal stok miktarı 14 puan azalış gösterdi. Genel gidişatın geçen yıla göre 22.1 puan arttığı belirlenirken, sabit sermaye yatırım harcaması 20.2 puan artış gösterdi. Mevcut toplam sipariş miktarı 29.2 puan yükselirken, gelecek üç ay toplam istihdamın ise 16.9 puan arttığı belirlendi.