Babacan, 'dünya ekonomi tarihindeki en derin ekonomik kriz' olarak tanımladığı küresel krizde, Türkiye'nin, daha önceden gerçekleştirdiği reformlar ve zamanında aldığı tedbirlerle sınavı başarıyla verdiğini kaydetti.Ali Babacan, 'Biz rayları döşedik ve treni raylarda yürütmeye başladık' şeklinde konuştu.

STAND-BY'DE MUTABIKIZ

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile olası bir Stand-By anlaşmasının süresi konusunda mutabakat içinde olduklarını belirterek, 'IMF ile olası bir anlaşmanın iki yıl süreli bir Stand-by olması konusunda mutabakat sağlamış durumdayız' dedi. Babacan, Orta Vadeli Programı (OVP) hazırladıktan sonra IMF'nin, OVP'yi genel çerçeve olarak olumlu bularak, 'destekleyeceğimiz bir programdır' görüşünü ifade ettiğini söyledi. Daha sonra IMF'ye, OVP'nin detaylarını gönderdiklerini belirten Babacan, Stand-by ile ilgili detay müzakerelerin elektronik ortamda devam ettiğini kaydetti. IMF ile bugün itibarıyla iyi bir noktada olduklarını vurgulayan Babacan, sonuca varmadan hiçbir beklenti yaratmak istemediklerini, bazı küçük detaylarda iki tarafın da takılabildiğini söyledi.

MERKEZ'E AKTARILACAK

IMF yapılacak olası bir anlaşmanın, 2 yıllık bir Stand-by çerçevesinde, Türkiye'nin OVP'si ile uyumlu ve ekonomik büyümeyi destekleyecek bir program olacağının altını çizen Babacan, anlaşmanın yapılması halinde Türkiye'ye gelecek kaynağın, Merkez Bankasına rezerv olarak gideceğini söyledi.

ANLAŞMADA SORUN YOK

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Hazine'nin de, Merkez Bankası'ndaki rezerv kadar TL kullanarak az borçlanarak, piyasaya kaynak yaratmış olacaklarını bildirdi. Babacan 'IMF ile anlaşma sağlamış durumdayız durumdayız. 2011 yılının sonu geldiğinde o günkü şartlara bakmak için 2011 yılının sonuna kadar iki yıllık bir anlaşma istiyoruz" dedi.


'Model'imiz çok iddialı

ABD ile yeni bir model ortaklığın da hayata geçtiğini belirten Babacan, bununla ilgili ilk adımların, kendi Dışişleri Bakanlığı dönemindeki temasları çerçevesinde atıldığını söyledi. Babacan, yeni model stratejik ortaklık çerçevesinde Türkiye'nin ve ABD'nin, ekonomik ve ticari ilişkilerin stratejik çerçevesini çizdiğini, söz konusu çerçeveyle ekonomik ilişkilerin yükseltilmesinin amaçlandığını, tarafların üst düzey yetkililerinin, ilişkilerde en üst düzeydeki yetkililer olan Başbakan Erdoğan ve Başkan Obama'ya bilgi vereceklerini kaydetti.

Kriz sınavımız başarılı geçti

Babacan, 2009 yılında dünya finans sektörünün toplu bir çöküşün eşiğine geldiğini ve 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez daraldığını kaydetti. Ali Babacan, '2009 yılı, dünya ekonomisi açısından kayıp bir yıl olacaktır' dedi. Babacan, küresel krizin, ABD'de finans sektöründe gerekli adımların zamanında atılmamasından kaynaklandığına da dikkati çekti. Türkiye'nin krizden, finans sektörü açısından etkilenmediğini belirten Babacan, finans sektöründe çok önceden reformların yapıldığına işaret ederek, gerek Merkez Bankası, gerekse BDDK'nın zamanında aldığı tedbirlerin de etkili olduğunu ifade etti.Babacan krizin tam geçmediğini, sisin dağılmadığını belirtti.

Doğru ve yerinde adım

Kriz döneminde reyting kuruluşlarının, 80'in üzerinde kredi notu düşüşü gerçekleştirdiklerini kaydeden Babacan, 10 küsur ülkede not artarken, sadece Türkiye'de iki kademe birden not artışı yaşandığını anlattı. Babacan, Tekel işçileri konusunda da, hükümetleri döneminde, işini kaybeden işçilere 4-C kapısını açarak fırsat sunduğunu söyledi./yeni şafak