Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu’nun (TADF) düzenlediği ve Kıbrıs New York Yardımlaşma Cemiyeti'nin desteklediği törene Türkiye New York Başkonsolosluğu ev sahipliği yaptı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Türkiye New York Başkonsolosu Levent Bilgen, katılımcılara hoşgeldiniz diyerek Birleşmiş Milletler Türkiye Daimi Temsilcisi Ertuğrul Apakan’ı konuşmaya davet etti. Rauf Denktaş’ın çok iyi bir diplomat olduğunu söyleyen Büyükelçi Apakan, KKTC’nin kurucu cumhurbaşkanı ile yaşadığı hatıraları anlattı. Lider Denktaş’ın toplumla çok iyi bir iletişim kurduğunu ifade eden Apakan, "Kendisi çok iyi bir diplomatın yanı sıra insanlarla çok iyi bir iletişimi vardı. Çok çalışkandı. Özellikle Kıbrıs müzakerelerini çok başarılı ve dikkatli yürüttü. Müzakerelerde kullanılacak ifadeleri çok dikkatli seçerdi. Bu onun konulara ne kadar hakim olduğunu ve ne kadar başarılı bir diplomat olduğunu gösteriyordu." dedi.

KKTC New York Temsilcisi Büyükelçi Hilmi Akıl da Denktaş’ı hiçbir zaman unutmayacaklarını söyledi. Törene katılan Denktaş’ın torunu ve Washington Büyükelçiliğinde müsteşar olarak görev yapan Rauf Alp Denktaş, duygularını dile getirdi.

Denktaş’ın son nefesine kadar "Anavatan Türkiye’ye her zaman güvenin." dediğini dile getiren torun Denktaş, konuşmasında zaman zaman duygulandı. Kendisini Kıbrıs meselesine adayan bir lider olduğunu söyleyen müsteşar Denktaş, " Kıbrıs Türkleri başta olmak üzere, eski Cumhurbaşkanını tanıyan herkes onu büyük minnetle yad edecek. Son nefesine kadar Anavatan Türkiye hassasiyetini dile getirerek KKTC’ye yol gösterdi. Onu büyük bir rahmetle anıyoruz." şeklinde konuşma yaptı.

TADF Başkanı Ali Çınar ise federasyon olarak Kıbrıs sorununu herkese anlatacaklarını kendilerine amaç edindiklerini bunun için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi. Konuşmalardan sonra Denktaş’ın hayatını anlatan kısa bir filmden sonra, katılımcılara yemek ikram edildi.