Türkiye, bu aydaki NATO Zirvesi"nde füze kalkanı sistemine onay vermek için koşullarından biri olarak hedefine ilişkin İran"ın adının geçmemesinde ısrar ederken, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen"in New York Times ile mülakatında tehdidin nereden geldiğini söylemekten kaçınması, dikkat çekti.

Anders Fogh Rasmussen, New York Times gazetesiyle mülakatında tehdidin nereden geleceği konusunda ayrıntılı bilgi vermekten kaçınarak, “Dünyada 30"dan fazla ülkenin füze teknolojisi var ve bunlardan bazıları, müttefik topraklarındaki hedefleri vurabilir” demekle yetindi.

Bunun üzerine New York Times, haberinde, “NATO, tehditler görüyor ama düşmanın kim olabileceğini söylemeye isteksiz” başlığını kullandı. Gazete “Başlıca tehdit, nükleer programı ile birlikte sofistike füzeleri üreten İran"dan kaynaklandığı algısı var” dedi.

Buna karşın gazete, “Ancak Başkan Obama ve Avrupalılar, uranyum zenginleştirmekten vazgeçmelerini sağlamak için İranlılara yeni bir müzakere turunu öneriyor ve Türkiye, füze sisteminin, Tahran"ı hedef aldığı gibi görünmesini istemiyor, bu nedenle İran"dan söz etmek diplomatik olarak nezaketsizlik oluyor” yorumunu yaptı.

Anders Fogh Rasmussen, Lizbon"da yapılacak zirve sırasında, “NATO müttefiklerinin, NATO-dayalı füze savunma sistemini geliştirmeye karar vermelerini bekliyorum. Aynı zamanda Rusya"yı işbirliğini yapmaya davet edeceğiz. Ve o zaman elbette ki bu işbirliğinin nasıl yapılacağı konusunda çalışmalıyız” dedi. Rasmussen, füze savunmasının, Rusya ile işbirliğinin geliştirilmesi konusunda taşıdığı büyük öneme de vurgu yaptı.