Hazar, fırsatçılık olarak değerlendirdiği zammın günah olduğunu savundu. Manisa Fırıncılar Kooperatifi Başkanı Kemal Erbaşlar ise "Biz ayetlere ve surelere göre zam yapmıyoruz" dedi.

Ramazan ayının başlamasıyla ekmeğe yapılan 20 kuruşluk zammı `fırsatçılık' olarak nitelendiren İl Müftü Yardımcısı Halil Hazar, İslam dininde fırsatçılığın günah olduğunu söyledi. Ramazan ayının fırsat bilinip haksız kazanç sağlanmasına İslam dininin hoş bakmadığını belirten Hazar, şöyle konuştu:

"İslam dininde her şeyden önce doğruluk vardır, dinimiz doğruluğu emreder. Bir insanın aldatılmasını istemediği gibi aldatmasını da istemez. Hz. Muhammed bir hadisinde der ki, `Her kim ki hile yaparsa, o bizden değildir.' Hile, normal fiyattaki malı daha farklı zamanlarda fırsat kollarcasına zamlı satmaktır. Bu da dinimizin yasakladığı şeylerden biridir. Çünkü haksız kazançtır. O nedenle ticaretle uğraşan esnaf kardeşlerimize sesleniyorum; hakları neyse onu alsınlar, Ramazanı fırsat bilip zam yapmamaları gerekir. Kuraklık oldu gibi bahanelerin ardına saklanıp zam yapmak bahane olamaz. Haksız kazançtan ne Allah, ne Hz. Muhammed ne de müslümanlar razı olur. Bu dünya fanidir. Kazanç derken akla sadece maddiyat gelmemelidir. Kazançların en büyüğü manevi kazançtır. Haramın bereketi olmaz. Kaş yapalım derken göz çıkarmasınlar. Ekmeği hak ettikleri değerde satsınlar."

ERBAŞLAR: BİZ AYETLER VE SURELERLE ZAM YAPMIYORUZ

Manisa Fırıncılar Kooperatifi Başkanı Kemal Erbaşlar, İl Müftü Yardımcısı Halil Hazar'ın açıklamasına sert karşılık verdi. Ekmeğe zam yapılmadığını savunan Erbaşlar, "Zam filan yok. Zaten ekmeğin 2008 yılında alınan karara göre 70 kuruşa satılması gerekiyordu. Ancak, haksız rekabet ve dışarıdan gelen ekmekten dolayı ekmek kimi yerde 50 kuruşa, kimi yerde 25 kuruşa satılıyordu. Geçen haftalar içerisinde dışarıdan gelen ekmeğin önlenmesi konusunda belediyenin ve Tarım İl Müdürlüğü'nün harekete geçmesinden dolayı ekmek gerçek fiyatı olan 70 kuruşa satılmaya başladı. Bu da ramazan ayına denk geldi" dedi. Hazar'ın açıklamasını doğru bulmadığını ifade eden Erbaşlar, "Biz, ekmeğe zammı ayetler veya sureler doğrultusunda yapmıyoruz. Ekmeğe zam günah, diye bir şey yok. Hangi surede veya ayette ekmeğe zammın günah olduğu yazıyorsa bunu bize göstersinler. Halkı boşu boşuna yanıltmasınlar" şeklinde konuştu. DHA