Kültür ve Turizm Bakanlığı, dünya şehirleri arasında ünü hızla artan İstanbul'da turizmi canlandırmak, Müslüman ülkelerden turist çekmek amacıyla, sektör ortaklarının da işbirliğiyle ''İstanbul'da Ramazan'' etkinliği düzenleyecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'ye gelen turistlere, Ramazan ayını farklı kutlamalarla yaşatmak ve söz konusu sezonu verimli geçirmek üzere İstanbul'da Ramazan adıyla bir etkinlik hazırladıklarını bildirdi.

Etkinliğin, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türk Hava Yolları, Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) ve İstanbul Kalkınma Ajansı gibi sektör kuruluşlarının işbirliğinde organize edileceğini söyledi.

Temelde, Ortadoğu ve Balkanlar'daki Müslüman turistlerin Türkiye'ye çekilmesinin hedeflendiğini belirten Taşbaşı, İstanbul'a geleceklere tarihi ve kültürel güzellikleri tanıtmanın yanında, Ramazan ayını dolu dolu yaşatmayı ve alışveriş ortamının canlandırılmasının hedeflendiğini dile getirdi.
''DUBAİ VE KATAR GİBİ ÜLKELER CİDDİ DÖVİZ GİRDİSİ BIRAKACAK''

Özellikle Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Mısır, Tunus, Katar, İran, Irak, Suriye, Ürdün ve Lübnan gibi ülkelerin hedef alındığını vurgulayan Taşbaşı, ''Bu ülkeler özellikle Türkiye'ye önemli bir döviz girdisi sağlayacak. İstanbul turizm anlamında önemli bir alan bunu değerlendirmek gerekiyor'' dedi.

Etkinlik nedeniyle söz konusu ülkelerde çeşitli hazırlıkların ve tanıtım çalışmalarının yürütüldüğünü anlatan Taşbaşı, ''THY tarafından yaptırılan reklam filmi Ortadoğu ülkelerinin kanallarında gösterime girecek. Etkinliğe gelecekler için önemli indirimler yaptı, bunun tanıtımını da yapıyor. Tanıtma Genel Müdürlüğü'nce alışveriş merkezlerinde stantlar açılarak tanıtım yapılacak. Ayrıca yine ülkelerdeki Müşavirlik ve ataşeliklerimiz kanalıyla basın duyuruları yapılacak'' diye konuştu.

''RAMAZANDA CAZ'' YAPACAKLAR

İstanbul'a gelecekleri çeşitli sürprizlerin beklediğini de dile getiren Taşbaşı, şunları kaydetti:
''İstanbul'da Sultanahmet, Taksim, Feshane, Gülhane, Üsküdar ve Kadıköy'de kültürel ve sanatsal etkinlikler yapılacak. Mehteran, senfoni ve fasıl konserleri verilecek. Yine İstanbul'un birçok değişik noktasında ses ve ışık gösterileri yapılacak. Müslüman 22 ülkenin din işlerinden sorumlu başkanını İstanbul'a davet edilerek iftarda ağırlanacak. Türkiye'ye gelen turistlere iftar yemekleri düzenlenecek. Alışveriş merkezleri geç saatlere kadar açık kalacak bu sayede ekonomik anlamda da bir hareket sağlanacak.''

İstanbul'a geçen yıl ramazanda gelen turist sayısının yaklaşık 730 bin kişi olduğunu hatırlatan Taşbaşı, bu yıl İstanbul'da Ramazan etkinlikleriyle turist sayısının yüzde 15 artmasının hedeflendiğini bildirdi.

Topkapı Sarayı'nda ve şehrin belirlenen alanlarında ''Ramazan'da Caz'' konserleri düzenleneceğini de kaydeden Taşbaşı, bu konserlerde Amerikalı ve Avrupalı Müslüman caz sanatçılarının performans sergileyeceklerini sözlerine ekledi.