Bunaltıcı sıcaklarda tutulan oruçların ardından yapılan güzel bir iftar sofrası daha bir önem kazandı.
Sıcak havanın en yoğun hissedildiği illerin başında gelen ve bugünlerde sıcaklığın 40 derece civarında seyrettiği Nazilli ilçesinde, bu durum birçok meslek grubunu etkilerken, bazı grupları ise daha fazla sıkıntıya sokuyor.
Kent genelindeki asfaltlama çalışmalarına katılan işçiler aşırı sıcaklar nedeniyle gölgede bile yürümenin güçleştiği şehirde bir de asfaltın neden olduğu sıcakla mücadele etmek zorunda kalıyor. Asfalt işçileri, insanı etkileyen sıcaklar nedeniyle çalışmalarına sık sık ara vermek zorunda kalıyor.
Tarlalarda ve açık alanlarda çalışanların yanı sıra kent merkezinde neredeyse her sokak başında bulunan pide ve ekmek fırınları ile lokantalar ve döner salonlarında ocak başında çalışan ustalar da bu durumdan en çok mağdur olan kesimleri oluşturuyor. Fırına verdikleri ekmek ve yemeklerin yanmaması için sürekli ocağın başında bulunan ustalar, dışarıdaki "kavurucu sıcağın" yanı sıra içerdeki kızgın ateşin sıcağına da maruz kalıyor. Buralarda çalışan ustalar bolca, vantilatörlerin altında serinlemeye çalışıyor.
Nazilli’ye bağlı İsabeyli Beldesi’nde yıllardır pide ustalığı yapan Ali Aydın, iyi bir pide yapmanın püf noktalarını şöyle anlattı: “Yemesi oldukça güzel olan pidenin yapımı tam bir ustalık istiyor. Önce pide yapımı için hamuru tezgahın üstünde hazırlamak gerekiyor. Hamurun üstüne hafif un serperek üstüne koymak için parmaklarınızla açıyorsunuz önce. Yeterli büyüklüğe gelince kıymayı özenle üstüne diziyor ve kenarını katlayarak fırın için hazır hale geliyor. Önceden odun ateşinde ısıtılan fırına sürülen pideler kızarması için 5-10 dakika bekleniyor. Yeterli kızarıklığı aldığı zaman fırından çıkarılan pideler tereyağı ile yağlandıktan sonra servis için tabaklara konuyor ve sofralarımızın lezzetli tadı pide bu şekilde hazır hale gelmiş oluyor”

05.20110807140719.jpg