Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ramazan ayında yapılacak alışverişler konusunda tüketicileri uyardı. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte özellikle gıda reklamlarında önemli bir artış yaşandığı kaydedilen açıklamada; “Bu duruma bağlı olarak gerek oruç tutmanın verdiği açlık hissinin, gerekse birbirinden dikkat çekici gıda reklâmlarının gıda alışverişini arttırdığı görülmektedir. Uzmanlar, özellikle Ramazan ayında, insanlarımızın bilinçsiz gıda alışverişi yapma eğiliminde olduğunu, satıcıların da bu nedenle gıda reklâmlarına ağırlık verdiğini belirtmektedirler. Şüphesiz bu durum, bir yandan tüketicilerimiz üzerinde bir ekonomik külfet oluştururken, diğer yandan ihtiyaç duyulandan daha fazlasının satın alınması, hatta bazı durumlarda hiç ihtiyaç duyulmayan ürünlerin de alınması gibi sonuçlar doğurmaktadır.Bütün bu olumsuz tablonun önlenmesi için alışveriş yaparken tüketicilerimizin aşağıdaki hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir” denildi.

“İHTİYAÇ LİSTESİNİN DIŞINA ÇIKILMAMALI”
Tüketicilerin alışverişlerini önceden belirlenmiş bir plan dahilinde ve tespit edilen ihtiyaçlar neticesinde oluşturulmuş bir listeye bağlı kalarak yapması ve alışverişe konu maldan ihtiyaç duyulduğu kadar satın alınması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada; “Satın alınacak ürün piyasadaki muadil ürünlere göre çok ucuz olsa bile eğer o ürün ihtiyaç dışında bir ürün ise asla satın alınmamalıdır. İhtiyaç duyulmayan ürün çok ucuz olsa bile, tüketici için en pahalı üründür. Tüketiciler Ramazan Ayı’nın sahip olduğu özellikler nedeniyle alışverişlerini genellikle aç ve yorgun olarak yapmaktadırlar. Bu durum da, aslında ihtiyaç olmayan mal ve hizmetlerin satın alınmasına sebebiyet vermekte, dolayısıyla israfa neden olmaktadır. Bu tür sorunların yaşanmaması için plan dışı harcamalardan kaçınılmalıdır. Satın alınan mal ve hizmetlerin satış fişi veya faturası mutlaka alınmalıdır. Böylece kayıt dışılık ve vergi kaçağı önleneceği gibi, alışverişten sonra yaşanabilecek olası mağduriyetlerin ve problemlerin daha kolay çözülebilmesi sağlanmış olacaktır. Ayrıca, satın alınan mallar mümkün olduğunca mağazada kontrol edilmeli, görülen ayıplar derhal satıcıya bildirilmelidir” ifadelerine yer verildi.

“ALIŞVERİŞLERDE AMBALAJLI ÜRÜNLER TERCİH EDİLMELİ”
Son yıllarda tüketicilerin satın aldıkları gıdaların sağlıklı, hijyenik ve doğal olması konusunda oldukça hassas davranmakta olduğu kaydedilen açıklamada; “Ancak bu hususların yanı sıra gıda satışı yapılan yerlerin temizlik kurallarına uygun olup olmadığına, gıdaları ve bozulabilen malları satın alırken son kullanma tarihlerine, raf ömürlerine, kullanım şekillerine ve saklama şartlarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Tüketicilerin, alışverişlerinde ürünleri hasardan, bozulmaktan, kirlenmekten ve benzeri durumlardan koruması nedeniyle ambalajlı ürünleri tercih etmesi faydalı olacaktır. Ancak ambalajlı gıda ürünlerinin ambalajının bozulmuş, şişmiş, delinmiş, sızıntı yapmış veya çökmüş olmamasına dikkat edilmelidir. Diğer taraftan ilgili yasa ve yönetmelikler gereği ambalajlar içinde satılan her türlü gıda ve temizlik maddelerinin etiketlerinde net ağırlıklarının veya hacimlerinin satış fiyatları ile birlikte, kilogram, litre gibi birim fiyatlarının da yazılması gerekmektedir. Böylece tüketiciler satın alacakları ürünler arasında birim fiyatlar yoluyla karşılaştırma yapma imkânına kavuşmaktadır. Büyük mağaza ve marketlerin birçoğu ‘Ramazan ayına özel indirim oranları’ belirlemekte ve çeşitli kampanyalar düzenlemektedir. Söz konusu indirimli satışlara ilişkin olarak ilgili yönetmelikler gereği indirimli satış yapılan yerlerde etiket ve listelerde malın indirimli satış fiyatının indirimden önceki satış fiyatı ile birlikte gösterilmesi gerekmektedir. Aykırı davranışlarla ilgili denetim amacıyla Ticaret İl Müdürlüklerine ve Belediye Zabıta teşkilatlarına şikayette bulunulmalıdır” uyarısı yapıldı.

“KREDİ KARTIYLA YAPILAN ALIŞVERİŞLERE DİKKAT”
Ramazan ayında yapılacak alışverişlerin yoğunluğu göz önüne alındığında kredi kartının kullanımının gelecek aylar içerisinde aile bütçesini zorlayabileceğinin unutulmaması istenen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bu amaçla, kredi kartı ile alışveriş yapılırken daha dikkatli davranılmalı, ayın başında harcama tutarının hepsinin birden ödenip ödenmeyeceği ile geri ödeme planı dikkate alınarak harcama yapılmalıdır. Açıklanan hususlar çerçevesinde, ‘Bilinçli Tüketici, Basiretli Tacir’ düşüncesini şiar edinen bir ekonomik ortamı sağlamak için tüketicilerimizin bahsi geçen tavsiyeleri dikkate alması büyük önem arz etmektedir. Bu süreçte, alışverişin tüm taraflarının sahip olduğu haklar ve üzerine düşen yükümlülükler konusunda farkındalığa sahip olması, tüketicilerimize daha güvenilir ve kolay bir alışveriş ortamı sağlarken; üreticilerimizi de ekonomik olarak daha ileri düzeye taşıyacaktır”

facebook.png twitter.png