Turizm potansiyeli nedeniyle Kuşadası'nda ramazanın gelmesiyle birlikte kendilerine ilginç sorular yöneltildiğini belirten müftü İbrahim Türedioğlu, en çok, “Mayolu görmek orucu bozar mı?” sorusuyla karşılaştıklarını açıkladı.
Plajlarda ve sokaklarda mayoyla gezenleri görmenin orucu bozmayacağını, ancak bakmanın orucu bozacağını belirten Türedioğlu, “Görmek var, bakmak var. İkisini ayırmak lazım. Siz bir insanın karşısına geçer izlersiniz bu bakmaktır. Yanımızdan geçip giden mayoluyu görmek ise oruç bozmaz. Su yutmamak koşuluyla denize girmek de orucu bozmaz” diye konuştu.
Kendilerine yöneltilen soruların genellikle Kuşadası'nın sahil kenti olması dolayısıyla daha çok deniz ve tatil konularını içerdiğini belirten Kuşadası müftüsü İbrahim Türedioğlu, “Yeme içme ve cinsel ilişkide bulunma orucu kesin olarak bozar. Ancak tatil kenti olmamız dolayısıyla başka konularda da orucun bozulup bozulmadığı yönünde sorular soruluyor. Denize girmek orucu bozar mı deniliyor. Denize girmek orucu bozmaz. Önemli olan dikkatli olmak ve kazayla da olsa su yutmamaktır. Su yutulduğu takdirde o gün tutulan oruç daha sonra kaza orucu tutmayı gerektirir. Ancak! Oruçsuzken denize girmeyi tavsiye ediyoruz" diye konuştu.
Diğer önemli bir sorununda mayo ile gezenlerden ve mayolu insanlar arasında dolaşan halktan geldiğini vurgulayan Türedioğlu "Mayo ile gezmek orucu bozmaz. Karşımızdakini bir görmek var birde bakmak var. Şimdi bu ikisini birbirinden ayırt etmek lazım. Siz karşınızdaki bikinili insanı oturup seyredebilirsiniz de yanından geçersinizde. Yani bakarsınız ama görmezsiniz. Bu sizin iradenizde olan bir şey o nedenle mayo ile gezenin ve mayo giymiş insanları görenin orucu bozulmaz. Oruç büyük bir sabır imtihanıdır. Bu imtihanı kazanmanın yolu iradeni ortaya koyarak Allah"ın istemediği davranışlardan uzak durmaktır" dedi.