AYDINPOST HABER SERVİSİ/Murat UÇKAÇ-Aydın'da ekmek fabrikası denilince ilk akla gelen isim olmayı hedefleyen Karadeniz Zigana Ekmek Fabrikası, 1 merkez fırın olmak üzere Mimar Sinan Mahallesi, Umut ve Sevgi Yolu, Torlak Mevkii ve Cumhuriyet Mahallesi gibi Aydın'ın çeşitli noktalarındaki 18 satış noktasında ekmeklerini Aydınlılara ulaştırıyor. Günde 5 bin ekmeğin çıktığı ekmek fabrikası olan Zigana Ekmek Fabrikası işletmecisi Sefa Şık "Fabrikamızda uzman ekiplerinle çift vardiya çalıştıklarını belirterek, "Kepekli, tam buğday,img_0218.jpg tava, vakfıkebir, yulaf, mısır, osmanlı, haşhaşlı, sarı buğday unundan yapılan limon ekmeği, sarı buğdağ-kepek-çavdar ve yulaf unundan elde edilerek 2,5 saat fırında pişirilen balina ekmeklerimiz ile Aydınlıların damak tadlarına hitap ediyoruz. Fırınımızda ekmeklerimizin gramajları standartlara uygun olarak halkımıza sunulmaktadır. Karadeniz Zigana Ekmek Fabrikası olarak temizliği birinci öncülüğümüz olarak kabul ediyoruz. Halkımızın sağlığı bizim için herşeyden önemlidir. Üretim tesisimiz Aydın Tarım İl Müdürlüğü'nce verilen Beyaz İnci Bayrağı ve Beratına aday gösterilmektedir" dedi.

Sağlık açısından yararlı olan tam buğday ekmeği Karadeniz Zigana'dan alınır

img_0206.jpgTam buğday ekmeğinin her aşamasının aslına uygun olarak yapıldığını ifade eden Şık, "Tahıllar, ülkemizde toplumun temel besin grubu olup vitaminler, mineraller, karbonhidratlar, lif ve diğer besin öğelerini içermeleri nedeniyle sağlık açısından da oldukça önemlidir. Ülkemizdeki tahıl tüketiminin başında ekmek gelmektedir. Ekmek ülkemizde en sık tüketilen besinlerden biridir. Günlük enerjinin yüzde 44’ü sadece ekmekten sağlanmaktadır. Ülkemizde kişi başına günde yaklaşık olarak 400-450 gr ekmek tüketilmekte olup, yüzde 90’ı satın alınmaktadır. Bu kadar sık tüketilen ekmeğin tüm besleyici özelliklerinden maksimum düzeyde faydalanılması gerekmektedir. Ülkemizde ekmek temel besin maddelerinden biri olmasına rağmen ekmeğin düşük randımanlı unlardan yapılması birçok beslenme ve sağlık sorununa zemin oluşturabilmektedir. Bu özellikle vitamin ve mineral yetersizliğinin daha sık görüldüğü ve ekmek tüketiminin fazla olduğu sosyo-ekonomik gruplarda daha da önemlidir. Beyaz un imalatında 100 kg buğdayda 50-60 kg un elde edilmekte olup; %40-50 civarında bir ayrıştırma söz konusundur. Halbuki 100 kg buğdaydan 90-95 kg un eldesi ile tam buğday unu sağlanması durumunda aradaki fark insan beslenmesine yönlendirilerek sağlıklı beslenme yanında, buğday tüketiminde de önemli derecede tasarruf sağlanabilecektir" diye konuştu.

Şık ayrıca, "Tam buğday unundan yapılan ekmeğin, İçerdiği biyoaktif bileşenler nedeni ile besleyici değeri daha yüksektir, bazı B grubu vitaminler, mineraller ve posa için iyi bir kaynaktır, baĞIrsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde, kan lipitlerinin kontrolünde, diyabette kan şekerinin kontrolünde önemli katkılar sağlamaktadır, bazı kanser türleri, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcıdır, lif içeriklerinden dolayı kan şekeri dalgalanmalarını ve insülin düzeylerindeki yükselmeyi önleyerek, açlık duygusunun azalmasında etkili olabilmektedir, ayrıca tam tahıl ürünleriyle alınan magnezyum glikoz kullanımını olumlu yönde etkilemekte bunlarda bulunan E vitamini ve diğer antioksidanlar metabolik sendromun önlenmesine katkıda bulunmaktadırlar. Tüm bu nedenler ve sağlık yararları göz önünde tutulduğunda alışveriş yaparken tam tahıl ürünlerinin tercih edilmesi ve tam tahıl ürünlerinin her gün hatta her öğün de tüketilmesi ve tam buğday unundan yapılmış olan ekmeklerin tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir" dedi.

Ramazan Pideleri Aydınlıları Bekliyor
Karadeniz Zigana Ekmek Fabrikası'nda ayrıca Ramazan Ayı dolayısıyla ramazan pidesi çıkarttıkları belirten Şık, tüm Aydınlıları Efeler Mahallesi 2274 Sokak No:2 Medline Özel Hastanesi arkasında bulunan Karadeniz Zigana Ekmek Fabrikası'na bekliyor. 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png

dsc_1135.jpg

dsc_1116.jpg

dsc_0371.jpg

dsc_0372.jpg

dsc_0373.jpg

dsc_0375.20120720144252.jpg