İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Mühendislik Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Şen, değişen sıcaklık değerleriyle ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.

Küresel ısınma nedeniyle sıcaklık değerlerinde de ani değişimlerin olduğunu dile getiren Şen, “Küresel ısınmanın nedeni atmosferdeki sera gazlarıdır. İnsanoğlu atmosferde, fosil yakıtların kullanmasıyla sera gazlarını çıkardı. Dünyanın ortalama sıcaklığı 2 derece olarak arttı. 2 derecelik artış çok küçük bir değermiş gibi görünse de günlük ortalama 5-6 derecelik artışa denk gelir. Ekstrem değerdeki artışlar hava olaylarını etkiler. Aşırı sıcak, aşırı soğuk veya aşırı yağışlar iklim değişikliğinin meydana getirdiği sonuçlardır. Ayrıca dünyanın her tarafında böyle değildir. Bizim bulunduğumuz ülkede ekstrem olaylarının etkileri daha fazla görünür. Doğal afetler, Ekstrem- uç olaylar son 10 yılda artmaya başladı. Bunlar ileriki zamanlar da daha da artacak. Hortumları Akdeniz’de görmüyoruz ama olacak, daha da büyüyecek, gittikçe daha da zarar vermeye başlayacak” dedi.

Geçen yaz aylarına oranla bu yaz ayının daha da sıcak geçeceğine dikkat çeken Prof. Dr. Orhan Şen, “Sıcaklar gittikçe artış gösterecek. Bunun üç nedeni var. İlki Mayıs ayından itibaren Doğu Pasifik’teki deniz yüzey sıcakları arttı ve bunun bir etkisi olarak dünyada sıcaklıkların aratacağı tahmin ediliyor. Bunun yanında ikinci etken biraz öncede değindiğim gibi küresel ısınmanın meydana getirdiği iki derecelik bir artıştır. Yine bir etken de, 2012- 2013 yılında güneşteki patlamaların maksimum seviyeye yükselmesidir. Güneşteki faaliyetlerin artması dünyaya girecek olan radyasyon miktarını arttıracaktır. Dolayısıyla sıcaklarda bir artış meydana gelecektir. Yani bu üç nedenden dolayı bu sene bizim bulunduğumuz bölge dahil olmak üzere aşırı sıcaklarla boğuşacağız” ifadesini kullandı.

“RAMAZAN AYINDA SIKINTI YAŞAYACAĞIZ”

Bu sene Ramazan ayında sıkıntı yaşanacağını vurgulayan Prof. Dr. Şen, şunları söyledi;

“2- 3 gündür yağmur yağdı ve sıcaklar bir iki derece düştü ama önümüzdeki haftalardan itibaren tekrar yükselmeler başlayacak. Ramazan ayı sıkıntılı geçecek gibi görünüyor. İstanbul dahil olmak üzere Ramazan ayı Ege ve Akdeniz’de daha sıcak, daha sıkıntılı geçecek. Tahminimizce sıcaklar temmuz, ağustos aylarında 32- 33 derecelerde ortalama olarak bulacak ama arada pik yaparak 35- 36 derecelerde görülebilir. Bunun yanında hissedilen sıcaklıkta artacak. Nemlerin sabah ve akşam yüksek olduğu zamanlarda da sıcaklık 40 dereceleri geçecek.”