Aydın Tabip Odası Başkanı ve Nöroloji Uzmanı Dr. Metin Aydın, sağlıklı ve yeterli bir uykunun kişinin psikolojik dengesinden sosyal hayatına, iş hayatından ailevi ilişkilerine kadar tüm yaşantısını etkileyecek bir ihtiyaç olduğunu belirterek, uyku düzenini korumak için yapılması gerekenleri anlattı.

Yaz sıcaklarıyla artan uyku bozukluklarının beslenme düzenini değiştirdiğimiz Ramazan ayında had safhaya ulaştığının altını çizen Dr. Metin Aydın, “Geç saatlere kadar uyumayan bireyler sahura kalkmak yerine yiyip yatmayı tercih ediyor. Bu durum yaz sıcağıyla birleşince kişinin uykuya dalması daha da zorlaşıyor. Bunun yanı sıra dolu mideyle yatıldığı için uyku kalitesi düşüyor, kilo alımı artıyor, mide rahatsızlıkları riski artıyor ve ertesi gün tutulacak oruçta aç kalınacak saat süresi uzadığı için kişinin orucu da zorlaşıyor” dedi.

Vakitli uyumayıp geç saatte yemek yiyip yatan kişilerde sabahları yorgun ve geç uyanma sorunlarının baş göstereceğini ifade eden Dr. Aydın, “Geç ve yorgun uyanma sorunu hem kendi benliğimize karşı hem de iş ortamımızda ve sosyal çevremizde olumsuz düşüncelere neden olacaktır. Çünkü uyku gün içerisindeki enerjimizi korumamıza ve psikolojik dengemizi sağlamamıza yarayan çok önemli bir ihtiyaçtır. Bu olumsuzlukların önüne geçmek için özellikle Ramazan aylarında artan gece etkinlikleri katılımcıların uyku düzenini zorlamayacak şekilde ayarlamalı ve çok geç saatlere kadar kendimizi uykusuz bırakmamalıyız. Bunun yanı sıra Ramazan ayında erken saatte uyuyarak sahura kalkmalı ve ertesi gün tutacağımız oruç için beslenmemizi sahurda yapmalıyız. Sahura kalktığımızda da ağır yemeklerden kaçınmalı, yemeği yer yemez yatmamalıyız. Böylece hem sindirim sistemimizi hem de uyku düzenimizi korumuş oluruz” dedi.

UYKU KALİTENİZİ ARTIRIN
Nöroloji Uzmanı Dr. Metin Aydın, uyku kalitesini artırmak için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlattı: “İnsan vücudu gece uykuya daldığında yarım derece ile 1 derece arasında vücut ısısını düşürür. Bu düşüş vücut fonksiyonlarımızın azalmasına ve vücudun dinlenmesine yarar. Yaz sıcağı ise vücudumuzun doğal yollardan vücut ısısını düşürmesini önler ve uykuya dalmayı zorlaştırır. Vatandaşlarımız uykuya dalmayı kolaylaştırmak için hava akışının iyi olduğu odalarda yatmalı. Hava alan kumaşlardan imal edilmiş pijama, yatak, yastık ve pikelerle uyumalıdır. Yatağımızın kalitesi ve vücudumuza uygunluğu da büyük önem taşır. Yatmadan önce alınacak ılık bir duş ise vücut ısısının düşürülmesinde ve uykuya kolay dalınmasında büyük yarar sağlayacaktır” dedi.

Sosyal medyada bu konuyla ilgili düşüncelerinizi #aydınkonuşuyor etiketiyle paylaşın, yayınlayalım! 

facebook.png twitter.png