MHP'nin 9 Olağan Büyük Kongresi'ne 'tek aday' damgasını vurdu. Ağır şekilde suçlanan 2 aday yarıştan çekilince Devlet Bahçeli, kayıtlı 1225 delegenin, 1171'inin oyunu alarak 6'ncı kez genel başkan seçildi. Kamuoyuna MHP liderliği için adaylığını açıklayan Hakkı Şafak Ses ile Ahmet Reyiz Yılmaz dün gerçekleştirilen kongrede salona bile giremedi. Yılmaz, erken saatlerde basına gönderdiği açıklamada, polisin bürosundan çıkışına izin vermediğini ve kongre salonuna gidişinin engellendiğini ileri sürdü. Kongrede hem Ses, hem de Reyiz aday adayı olarak yaptığı açıklamayla kaldı. İki aday adayı Başkanlık Divanı'na aday gösterilmek için gerekli 40 imzayı da bulamadı.
Atatürk Spor Salonu'ndaki kongrede konuşan MHP lideri Devlet Bahçeli, hükümete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve demokratik açılım sürecine yönelik sert eleştirilerde bulundu.

NECİP FAZIL'A GÖNDERME

Konuşmasında Necip Fazıl Kısakürek'ten alıntı yapan Bahçeli, Mehmet Akif Ersoy'dan Ziya Gökalp'e, Ahmet Arvasi'den Alparslan Türkeş'e kadar pek çok isme gönderme yaptı. Bahçeli konuşmasını “Sonsuza kadar 'Var Ol' Türkiye. Ne mutlu Türküm diyene” sözleriyle tamamladı. Kongrede, genel başkanlık için oy verme işleminin tamamlanmasının ardından sayım yapıldı. Tek aday olarak seçime giren Devlet Bahçeli, 1171 delegenin oyunu alarak 6. kez MHP Genel Başkanı oldu.

İSTANBUL ÖRGÜTÜNE ŞİŞE

Bu arada, diğer adaylara yönelik suçlamalar kongrenin genel havasına hakim oldu. Bahçeli'den sonra kalabalık bir grubun salona girişi gerginliğe neden oldu. Partililer salona girenlerin “Ahmet Reyiz Yılmaz” ve adamları olduğunu sandı. “Devletin başına Devlet gelecek” diye slogan atan partililer grubun üzerine su şişeleri attılar. MHP Genel Sekreter Yardımcısı Bülent Didinmez, gelenlerin İstanbul delegesi olduğunu “İstanbul delegeleri hoş geldiniz” anonsuyla açıklayınca, gerilim son buldu. MHP, Meclis'te grubu bulunan DTP'ye kurultayını izlemek için davet göndermedi. Kongreye AK Parti'yi temsilen Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz ve Osmaniye Milletvekili Durdu Mehmet Kasdal katıldı.


Bahçeli için tüzük değişti

MHP'nin 9. Olağan Büyük Kongresi'nde Bahçeli'nin aday olabilmesi için tüzük değişikliği de yapıldı. Devlet Bahçeli'nin aday olabilmesi için tüzük değişikliği gerektiğini Koray Aydın gündeme taşımıştı. Bunun üzerine kongrede parti tüzüğünün 43'üncü maddesindeki “Aynı kişi ara verilmeksizin beş defadan fazla seçilemez” ifadesi kaldırıldı. Ayrıca tüzükte yapılan değişikle 70 kişilik MYK 75'e çıkarıldı.


Kendi çaldı kendi oynadı

Adaylıktan son anda çekilen Ahmet Reyiz Yılmaz, Bahçeli'nin Türk milliyetçiliğini işgal altında tuttuğunu ifade etti. Yılmaz, "Bahçeli, Müslüman ile Türk'ü birbirine kırdırmak için elinden geleni yaptı. 13-14 yaşındaki gençler bizim 50-60 yaşındaki partililerimizi tartakladı. Bu kongrede de kendi çaldı kendi oynadı" dedi. Yılmaz, kendilerine destek için gelen 110 otobüsün şehre alınmadığını ve Kocaeli'nden gelen delegelerin de tartaklandığını ileri sürdü./yeni şafak