Türkiye ve Rusya arasındaki kültürel ve sanatsal ilişkileri geliştirmek, genç müzisyenleri teşvik etmek amacıyla 31 Mart-3 Nisan 2011 tarihleri arasında ''Sergey Rahmaninov Piyano Yarışması'' düzenlenecek.

Eskişehir- Yarışmanın Sanat Direktörü olan Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim görevlisi Amine Aygistova, Rusya, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde uzun süredir düzenlenen bu yarışmanın Türkiye'de de yapılması için Eski Rusya Kültür Bakanı ve Tchaikovsky Konservatuvarı Rektörü Aleksandr Sokolov'un girişimde bulunduğunu söyledi.

Yarışmanın Türk piyanist öğrencileri için büyük bir fırsat olduğunu ifade eden Aygistova, şöyle konuştu: ''Jürinin ve yarışmanın onursal başkanı Rusya'nın kültür efsanesi 93 yaşındaki Prof. Victor Merzhanov. Bunun yanında Yuri Didenko, Yuri Slesarev, Yuri Rozum, Mikhail Khokhlov ve Türkiye'yi temsilen Devlet Sanatçısı İdil Biret ile Ayşegül Sarıca jüri üyeliği yapacak. Jüri genel sekreterliğini de Gökhan Aybulus üstlenecek.''

Aygistova, Türkiye ve Rusya arasındaki kültürel ve sanatsal ilişkileri geliştirmek, genç müzisyenleri teşvik etmek amacıyla 31 Mart-3 Nisan 2011 tarihleri arasında düzenlenecek yarışmanın Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu binasında gerçekleştirileceğini bildirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğünce desteklenen yarışmanın Rusya Federasyonu ile Türkiye İş ve Dostluk Derneği (RUTİD) ve Türkiye'deki Rahmaninov Kültür ve Sanat Derneği tarafından organize edildiğini anlatan Aygistova, Türkiye'de ilk defa hayata geçirilen yarışmanın her 2-3 yılda bir düzenlenerek geleneksel hale getirilmesinin planlandığını kaydetti.

Amine Aygistova, ''Sergey Rahmaninov Piyano Yarışması'' için aranan koşulları şöyle sıraladı: ''Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Türkiye'de öğrenim gören 29 yaşına kadarki tüm yabancılar bu yarışmaya katılabilecek. Yarışmacıların yaşlarıyla ilgili olarak alt yaş sınırı yok. Bu etkinliğe 29 yaş ve altındaki tüm konservatuvar piyano öğrencileri ve lisans üstü eğitim alan piyano öğrencileri de başvurabilecek. 3 turlu elemenin ardından finale kalacak 3 başarılı öğrenci, Moskova'nın en prestijli salonlarında konser verme şansına sahip olacak.''

Rusya'nın İstanbul Başkonsolosu Alexey Erkhov da yazılı açıklamasında, bu yarışmanın muhteşem mimari eser olan ve 19. yüzyılda yapılan İstanbul Başkonsolosluğunda düzenlenmesinden dolayı mutluluk duyduğunu belirterek, etkinliğin, Türk-Rus kültür ilişkilerini daha da güçlendireceğine inandığını bildirdi.