İngiltere'de rahmi alınmış yaklaşık 15 bin kadın var. Bu durumda, doğuştan rahmi bulunmayan veya kanser ya da başka hastalıklar yüzünden rahmi alınmış kadınlar da bebek sahibi olabilecek.

Bilim adamları, Londra'daki Kraliyet Veteriner Koleji'nde tavşanlar üzerinde yaptıkları rahim nakline yönelik çalışmalarda başarı sağladılar.

Çalışmanın sonuçları, Atlanta'daki Amerikan Üreme Tıbbı Derneği'ne sunuldu.

Times gazetesine konuşan, çalışmayı gerçekleştiren bilim adamlarından Hammersmith Hastanesi jinekoloji cerrahı Richard Smith, nakil sırasında rahme uzun süre kan akışını sağlayacak bir yöntem bulduklarını söyledi.

Çalışmada, belli başlı damarları birbirine bağlayan ve damarların daha önce kullanılanlardan daha geniş olduğu "vasküler yama tekniği" kullanıldı.

Halledilmesi gereken bazı teknik sorunlar olduğunu söyleyen Smith, yine de başarılı bir nakilin nasıl yapılabileceğini gördüklerini söyledi.

Ancak Smith, yeteri miktarda fon bulamadıkları için çalışmalarının sekteye uğradığını belirtti.

Hedef, çalışmalar için 250 bin sterlin toplamak

İngiliz bilim adamı, çalışmalarını sürdürebilmek için gerekli 250 bin sterlini toplamak amacıyla Uterine Transplant UK adlı bir yardım kuruluşu kurmayı planlıyor.

Çok sayıda tıp kurumu ise bu aşamada insandan insana rahim naklinin güvenli şekilde yapılamayacağını belirterek, araştırmalar için fon sağlamayı reddediyor.

Sadece İngiltere'de ya doğuştan rahimsiz ya da kanser gibi rahatsızlıklar nedeniyle rahmi alınmış yaklaşık 15 bin kadın bulunuyor.

Suudi Arabistan'da 2000 yılında bir kadına rahim nakli yapılmaya çalışılmıştı.

A ncak rahmi bağlayan damarlar çok dar olduğu ve bazıları pıhtılarla kapandığı için organ 3 ay sonra bozulmuştu./hürriyet