Alacaklarının vadesini uzatan şirket, çalışanlarına da yüzde 20 zam yaptı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Murat Telingün, "Piyasada psikolojik ve suni bir durgunluk var. Tavuk korktu mu, yumurtayı keser. İnsanlar, devamlı krizden bahsedilince korkuyor." dedi.

Murat Telingün, seyyar satıcılıkla ticarete başlayıp kendi tasarladığı tel ürünlerle işini büyüten bir girişimci. Tam seri imalata başlayacağı fabriya geçmeden önce kriz patlak vermiş. Bu yüzden fabirakaya geçmemiş. Ardından ezberbozan bazı adımlar atmış. "Durgunluğu aşmak için müşterilerin ödeme vadelerini uzattım." diyen Telingün, işçilerine de yüzde 20 zam yaptığını kaydetti. Murat Telingün, "Şimdi işçilerimiz daha da verimli çalışıyor. Yeteri kadar siparişlerimiz var, işimizden memnunuz, moralimiz yerinde. Çeşitli yöntemler arandığı takdirde sıkıntılar rahatlıkla aşılır." şeklinde konuştu.

Maliyetleri düşürmek için pahalı ambalajlardan vazgeçtiklerini, ayrıca yeni ürünler tasarlayıp satışlarını arttırdıklarını da aktaran Telingün, şöyle konuştu: "Biz de, öncelikle maliyet hesaplarımızı yaptık. Ürün fiyatlarını aşağı çekip yeni tasarımlarla birlikte hareketlilik kazandık. Türkiye de ilk defa üretiğimiz saksı ve tüp altına kullanılan bir ürün, telden çamaşır kurutmalığı ve çaydanlık altlığını daha dayanıklı ve ekonomik olarak yeniden tasarladık. Alıcılara ödeme kolaylığı sunduk. Eskiden 60 günlüğüne çek alıyorduk şimdi vadeyi 4-5 aya çıkardık. Ürünlerin maliyet hesaplarını yeniden gözden geçirerek fiyatlarını da düşürdük. Ürünlerdeki ambalaj, tasarımını sistemini değiştirdik. Eski hantal, pahalı ambalaj sistemini değiştirdik. Yeni pazarlara girdik. Organize olmuş alışveriş merkezlerine yöneldik ve birkaç tane büyük alışveriş merkeziyle anlaştık. Çaydanlık altlığında değişikliğe gittik, üründe güncelleme yaptık."

Kardelen Metal'in işçileri de halinden memnun. Uzun yıllar şirkette çalışan Süleyman Gündüz, "Krizde zam yapıldı. Çok memnunum. Burada da emekli olana kadar çalışacağım." dedi. Tuncay Duman, "Patronumuz bu kriz ortamında fedakarlık yaparak zam yaptı. Biz da ona bunu iş kapasitesi, kalite yönüyle katkı da bulunmaya çalışıyoruz. Hem biz hem de işyeri kazaçlı olacağına eminim." diye konuştu. Şener Keleş de işlerin durduğu kriz ortamında kimseyi mağdur etmeyen patronuna teşekkür etti.

SABAH