Adil ve şeffaf bir mücadele sonunda kazandıklarını ilan eden Rusya Başbakanı, Rusya vatandaşları için seçimlerin tam bir siyasi olgunluk testine dönüştüğünü kaydetti.

“Büyük Rusya’ya evet diyen herkese teşekkür ediyorum” diyen Putin, “Bu sadece bir devlet başkanlığı seçimi değildi. Bu bizim siyasi olgunluğumuz ve bağımsızlığımızın testi niteliğinde idi.” dedi. “Size kazanacağımız sözünü vermiştim, şimdi kazandık.” ifadelerini kullanırken Rusya liderine kalabalık, “Putin! Putin!..” diyerek destek verdi.

Medvedev de konuşmasında, “Bugün çok güzel bir gün. Bugün burada bizimle olduğunuz için teşekkür ediyoruz. Bizim adayımız Vladimir Vladimiroviç’i desteklediğiniz için teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı. Medvedev’in takdim sırasında, Putin’in gözyaşlarını tutamaması dikkat çekti.

Medvedev’e görevi teslim ederken de Putin, Kızıl Meydan’a birlikte gelmiş ve taraftarlarının karşısına birlikte çıkmıştı.

PUTİN'E DESTEK YÜZDE 64,4

Yüzde 46’sı açılan sandıklara göre Putin oylarını yüzde 64,4’e çıkarırken, en yakın rakibi Komunist Parti lideri Genadi Zyuganov yüzde 17,1 destek bulabildi.

Milyarder iş adamı Mihail Prohorov yüzde 7,00, ulusalcı lider Vladimir Jirinovski yüzde 6,7 ve Adaletli Rusya Partisi lideri Sergey Mironov da yüzde 3,73 oy aldı.

Araştırma şirketlerinin en son yüzde 55-60 civarında oy almasını öngördüğü Putin, yüzde 64 destekle sürpriz yaptı. Prohorov’un tecrübeli iki adayı geçerek üçüncü en çok oy alan aday olması dikkat çekti.

Polis Manej Meydanı’na çıkan yolların trafiğe kapatıldığını, meydana ulaşmak isteyenlerin zorlandığını belirtti. Yerel sanatçılar verdikleri konserle taraftarları eğlendirirken, göstericiler Rusya bayrağı ve Putin posterleri ile zafer kutladı. Gece boyunca muhalif gruplar da farklı meydanlarda gösteri düzenledi.