Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Wall Street Journal gazetesine verdiği mülakatta, kendisini Putin'e benzeten Doğan ailesi mensubunun TÜSİAD Başkanı ve Doğan Holding Yönetim Kurulu üyesi Arzuhan Doğan Yalçındağ olduğu ortaya çıktı. 15 Nisan'da Amerika'da George Marschall Foundation (GMF) isimli düşünce kuruluşunun yaptığı özel toplantıda konuşan Yalçındağ'ın 'Türkiye korku cumhuriyetine dönüştü. Düşünce özgürlüğü yok. Sokaklarda gezmeye korkuyoruz. Zaten (Erdoğan) Putin oldu. Tek adam diktatörlüğüne döndü. Basın özgürlüğü de yok" dediği öğrenildi. Konuşma sonunda salonda bulunan bazı Türk davetlilerin TÜSİAD Başkanı sıfatı ile konuşan Doğan'a bu sözlerinden dolayı sert tepki gösterdiği de kaydedildi.
AL CAPONE BENZETMESİ

Başbakan Erdoğan geçtiğimiz hafta ABD'nin etkili gazetelerinden Wall Street Journal'e verdiği mülakatta Doğan grubuna kesilen ceza ile ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan açıklamasında, bunun rutin bir inceleme olduğunu ve Doğan Grubu'nun vergi cezasına mahkemede itiraz edebileceğini söyledi. Erdoğan mülakatta grubun Petrol Ofisi'yle ilgili bir meselesinin mahkeme dışında vergi uzlaşmasıyla çözüldüğünü de hatırlattı. Konunun bir vergi incelemesi olduğunun altını çizen Erdoğan, "ABD'de de vergi kaçırmayla ilgili sorunlar yaşayanlar oldu. Al Capone akla geliyor, Al Capone çok zengindi, ama sonra hayatının geri kalanını hapiste geçirdi... Bu olaylar olduğunda kimse sesini çıkarmadı" diye konuştu. Erdoğan, gazetenin, Doğan Holding davasını Rusya'da Vladimir Putin devlet başkanıyken petrol şirketi Yukos'u birikmiş vergileri nedeniyle iflas ettirmesine benzeten eleştirilerle ilgili olarak ise "Bunu çok çirkin ve yakışıksız buluyorum. Sanırım bu sözler Doğan Grubu'ndan bazı kişiler tarafından ifade edildi" şeklinde konuştu.

DOĞAN 'KİMSE PUTİN DEMEDİ' DEMİŞTİ

Başbakan Erdoğan'ın mülakatta verdiği vergi örneğinde Al Capone'yi kullanması Doğan Holding tarafından tepki gördü. Doğan Holding'ten yapılan açıklamada, “Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Aydın Doğan ile Amerika ve dünyanın en büyük gangsteri olarak ün yapmış Al Capone arasında bir benzerlik kuran sözlerin kastı aşan bir beyan olduğuna inanmak istiyoruz. Al Capone, Amerika Birleşik Devletleri'nin en karanlık günlerinde adam öldürme, adam kaçırma, içki kaçakçılığı, haraç kesme, kumar gibi toplumsal ahlak açısından kabul edilemez suçlarla sivrilmiş bir gangsterdir. Doğan Holding kurucusu Aydın Doğan ise, Türk iş dünyasının saygın bir üyesidir" denilmişti. Açıklamada ayrıca, Erdoğan'ı kızdıran Putin benzetmesiyle ilgili “Doğan ailesinin hiçbir ferdi Sn. Başbakan ile Rusya Başbakanı Vladimir Putin arasında bir benzerlik imasında bulunmamıştır” deniliyor.

GİZLİ OTURUMDA PUTİN BENZETMESİ

TÜSİAD heyetiyle birlikte ABD'ye giden Doğan Holding Yönetim Kurulu üyesi Arzuhan Doğan Yalçındağ 13-15 Nisan tarihleri arasında George Marshall Foundation'da 'özel' bir toplantıya katıldı. 1744 R Street NW Washington DC 20009 adresinde gerçekleştirilen toplantıya kamera ve kayıt cihazı alınmadı. Konuşmaların sızmayacağını düşünen Arzuhan Yalçındağ, Kırımlı Yahudi Ariel Choen'e Başbakan Erdoğan'ı şikayet etti.

SOKAĞA BİLE ÇIKAMIYORUZ

Choen'in 'Erdoğan'da Putinleşme tehdidi görüyor musunuz?' sorusuna Yalçındağ şu cevabı verdi: “Türkiye bir korku cumhuriyetine dönüştü. Düşünce özgürlüğü falan yok. Sokakta bile gezemiyoruz. Zaten Erdoğan Putin oldu. Tek adam diktatörlüğüne döndü ülke. Basın özgürlüğü de yok” TÜSİAD Başkanı Yalçındağ'ın Doğan Grubu temsilcisi gibi konuşması Türk heyetini şoke etti./yeni şafak