PTT Genel Müdürü Osman Tural, yurtdışı kargoda dünyaca ünlü DHL, UPS, TNT gibi şirketlerle rekabete hazırlandıklarını açıkladı.

Hedefleriyle ilgili bilgi veren Tural, yerel kargoda yaşanan yoğun rekabet nedeniyle kârlılığın son derece azaldığını, bu nedenle Türkiye'nin uluslararası alanda hizmet görecek bir kargo şirketi kurması gerektiğini söyledi. Bu şirketi PTT ya da özel sektörün kurabileceğini belirten Tural, "Bizim ülkemizde DHL var, UPS var, Fedex var. Hepsi buradalar. Biz niye dünyada iş yapacak bir şirket yaratmayalım?" dedi.

İhale şartı engeli

Konunun Ulaştırma Şurası'nda tartışıldığını belirten Tural, orada 2023'e kadar 'dünyadaki ilk 10 kargo şirketi arasına bir Türk şirketinin yer alması' hedefinin belirlendiğini söyledi. Tural, PTT'nin uluslararası kargocularla ortak şirket kurmak istediğini, ancak ihale engeliyle karşılaşıldığını söyledi. Osman Tural, şunları söyledi: "Uluslararası şirketler borsada oldukları için kendilerini tanıtan belgeleri ihale komisyonuna veremedi. Öyle olunca katılım düşük oldu. Şimdi kara kara düşünüyoruz" dedi.

HGS'yi biz yaparız

Tural, PTT'yi büyütmek ve çağa uygun yeni hizmetler oluşturmak amacıyla 2050'ye kadar yeni bir yol haritası oluşturduklarını da söyledi. Bu kapsamda 100'e yakın büyük proje belirlediklerini ifade eden Tural, e-ticaret, e-tebligat, e-bankacılık gibi alanlarda yoğunlaşacaklarını söyledi. Tural, OGS ve KGS'nin yerine geçecek Hızlı Geçiş Sistemi'ni (HGS) görev verilmesi halinde yapabileceklerini, bunun için altyapının hazır olduğunu bildirdi.

Milletimiz geciken kargoyu affediyor

* Yılda bir milyar adet posta taşıyoruz. Her yıl posta sayısı yüzde 10 azalıyor. 2010'u 150 milyon lira kârla kapattık. Bir önceki yıla göre 80 milyon lira azaldı. Çünkü posta sayısı azaldı, faiz gelirimiz düştü, yeni personel aldık.

* Saatinde teslim edilemeyen kargo için ücret iadesi garantisi getirdik. Gecikmeler yaşadık. Ancak bugüne kadar ücretini isteyen çıkmadı. İnsanımız kendisi ile ilgilenildiğini hissettiğinde yanlış yapılmış olsa bile affediyor.

* Meclis'teki tasarı bazı kargocuların iddia ettiği gibi tekel getirmiyor. Ayrıca yasal olarak sahip olmadıkları şeyi şu an yapıyor olmak onlara hak sağlamaz. O zaman posta taşıyan tüm kargoculara polisle gitmem lazım.