Güney Kıbrıs'ın AB Destek Mekanizması'ndan alması gereken kredinin, beklenenin üstünde, 15 milyar Euro olabileceği iddia edildi.
Politis ve diğer gazeteler, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu "Standard and Poor's" tarafından yayımlanan bir rapora dayandırdıkları haberlerinde, Güney Kıbrıs'ın ihtiyaç duyacağı maddi yardımın düşünüldüğü gibi 11 milyar Euro'dan daha fazla olabileceği, hatta 15 milyarı geçebileceğini yazdı.

Habere göre raporda, Güney Kıbrıs'taki bankaların, en iyimser değerlendirmeyle 4,5 milyar, devletin ihtiyaçları için ise 6,6 milyar Euro'ya ihtiyaç duyulacağı belirtildi. Bu rakamın, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'de yaşanan ekonomik krizin etkileriyle 15 milyarı geçebileceği vurgulandı.

Raporda ayrıca, Güney Kıbrıs'taki ekonomik koşulların, mevcut düşük şirket vergilerinin sürdürülebilirliğini de zora sokacağı öngörüsünde bulunuldu.

Öte yandan gazetenin bir diğer haberinde, Güney Kıbrıs'taki iki büyük bankanın hisse senetlerine sahip kişilerin, 'sahip oldukları paralarını, yanlış bilgilerle ve yönlendirmelerle, yüksek faizlerle senetlere yatırmaya teşvik edildikleri' gerekçesiyle protesto eylemlerine hazırlandıkları kaydedildi. Bu eylemler arasında, KKTC vatandaşlığı için başvuruda bulunmanın da olduğu yazıldı.

Gazeteyle iletişime geçerek, şikayetlerini aktaran söz konusu iki bankanın senetlerine sahip kişilerin, bankalardaki yatırımlarının ana parasını kaybetme korkusuna kapıldıkları belirtildi.

Habere göre bu kişiler, yatırımlarından geriye kalanları kurtarmak için hukuki yollara başvurduklarını ancak Rum hükümetinin dikkatini çekmek ve protestoda bulunmak amacıyla, otobüslerle KKTC'ye gelerek vatandaşlık başvurusu yapmadı düşündüklerini söylediler.