CHP’li milletvekillerinin de izleyeceği davanın Ak Parti’nin demokrasi anlayışını yansıttığını belirten İlhan Cihaner, “Hopa davası ile muhalefet ediyorsan, silahlı bir terör örgütüne üye olmaktan tutuklanabilirsin mesajı veriliyor” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın 31 Mayıs’ta Artvin’in Hopa ilçesinde yaptığı miting sırasında yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümünü Ankara’da protesto ettikten sonra 22’si tutuklanan 28 kişi, bugün özel yetkili Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargıç önüne çıkıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Hopa davası duruşmasını milletvekili arkadaşlarıyla birlikte izleyeceklerini belirterek, “Hak mücadeleleri yargılanamaz diyenleri, demokrasi ve özgürlük isteyenleri yalnız bırakmayacaklarını” belirtti. CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ise Hopa davasının Ak Parti’nin hukuk dışı anlayışının bir eseri olduğunu belirterek, “Bu dava, AKP’nin gerçek yüzüdür. AKP’nin demokrasi anlayışının yansımasıdır” dedi TBMM’de bir basın açıklaması yapan Cihaner, bugün görülecek davanın Hopa’ya Hayati Yazıcı’nın sokulmamasının intikamı olduğunu iddia ederek şöyle konuştu:

Her şey terör eylemi

15204156.jpg

Adı ne olursa olsun tüm davaların kökeninde, siyasallaşmış yargı anlayışı bulunuyor. Davaların tümünde hukuk dışı uygulamalar var. Hedef, mevcut ya da potansiyel güçleri durdurmak veya ezmek. AKP, Hopa’da, Hayati Yazıcı’nın ilçeye sokulmamasının intikamını alma duygusuyla hareket etti. Miting günü, intikamcı duygularla orada polis yığınağı yapıldı ve polis de acımasız davrandı. Tıpkı Ankara’daki gösteride olduğu gibi. Başbakan, Libya ve Suriye’deki isyancılara gösterdiği şefkati kendi vatandaşından esirgedi. Ankara’da gösteri yapanlar temel insan haklarını kullandılar. Artık meşru eylemlere katılanlar tutuklanıyor. Ankara’daki Hopa davası ile, muhalefet ediyorsan, silahlı bir terör örgütüne üye olmaktan tutuklanabilirsin mesajı veriliyor. İktidarın kendisine yönelik hiçbir tepkiye sabrı kalmamış. Stat açılışlarında çalınan ıslıklar bile terör eylemi olarak kabul ediliyor.

AKP’nin gerçek yüzü

Davalarda delil olarak gösterilenler, bir hukuk katliamının göstergesidir. 12 Eylül halen devam ediyor. Ankara’daki Hopa davası AKP’nin gerçek yüzüdür. Bu dava, AKP’nin demokrasi anlayışının yansımasıdır. Teröristin kim olduğunu yarattığı korku ikliminden teşhis edebiliriz.”

Bu dava vicdan sınavı

Tanrıkulu da yaptığı yazılı açıklamada, şöyle dedi: “Hak mücadeleleri yargılanamaz diyenleri, demokrasi ve özgürlük isteyenleri yalnız bırakmayacağız. AKP kendisine muhalif hiçbir protestoyu cezasız bırakmıyor. AKP ülkede demokrasinin, özgürlüklerin ve hakların kullanılmasına izin vermiyor. Hopa davası herkes için büyük bir vicdan sınavıdır. Gencecik insanları protesto ediyor diye aylarca cezaevlerinde tutmak bu yüzyılın mantığının kabul edeceği bir durum değildir.”

Çiçek’e Hopa imzaları

CHP milletvekilleri, Hopa davasından tutuklu bulunanların serbest bırakılması için toplanan imzaları öğrencilerden teslim aldı. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, beraberinde milletvekilleriyle dün TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i ziyaret ederek, imzaları sundu.

Emekli öğretmen ölmüştü

Başbakan Erdoğan’ın 31 Mayıs’ta Artvin’in Hopa ilçesinde yaptığı miting sırasında yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümü Ankara’da protesto edilmiş, gözaltına alınan 28 kişiden 22 kişi tutuklanmıştı. Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği 28 kişi hakkında, “Silahlı terör örgütü THKP-C Devrimci Yol Devrimci Gençlik” üyesi oldukları iddiasıyla 12 yıl 6 aydan 42 yıl 6 aya kadar değişen oranlarda hapis cezası istemiyle dava açmıştı. İddianamede, “şemsiye, puşi, Mahir Çayan resimli sopasız flama, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın kartpostal ve resimleri, yasaklı yasaksız kitaplar, el megafonu” gibi eşyalar delil ve suç aletleri olarak sayılmıştı.

Hopa tıraşı 

HOPA davası öncesi Türkiye’nin birçok yerinde sanıklara destek için saç kesme eylemleri yapıldı. Hopa’daki olayları protesto ederken gözaltına alındıktan sonra cezaevinde saçları kesilen Ozan Gündoğdu’ya destek için saçlarını kestiren 3 gencin, “Tanınmamak için saçlarını kestirdiler” iddiasıyla tutuklanması protesto edildi. Ankara’da, Eğitim-Sen Ankara Üniversitesi Şubesi’nce Cebeci Yerleşkesinde düzenlenen eyleme CHP Milletvekili Şafak Pavey ile BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder de destek verdi. Pavey ve Önder ile diğer katılımcılar saçlarından bir tutam keserek, duruşmada tutuklu öğrencilere verilmek üzere zarfa koydu. Bursa Adliyesi önünde toplanan üniversiteliler de saçlarını kestirdi. 4 kız öğrenci, kesilen saçlarını adliye bahçesinde bıraktı. Grup adına konuşan Nergis Çiçek, “Bu ülkede saç kestiren terör örgütü üyesi sayılıyorsa, biz de kestiriyoruz. Biz de yumurta attık, biz de parasız eğitim istiyoruz. Buyrun gelin bizi de alın” dedi. KTÜ Öğrenci Kolektifi üyesi yaklaşık 40 öğrenci de, “Parasız eğitim istiyoruz”, “Üniversiteyi, ülkeyi, sokağı özgür bırak” yazılı dövizlerle yürüdü. ANKARA-DHA