Akaryakıt ve madeni yağ satışlarında, hizmet ve finansal promosyonlar hariç, hediye, eşantiyon, kampanya ve sair adlarla promosyon yasağı getirildi.

Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanan Enerji piyasası Düzenleme Kurulu kararlarına göre, 31 Ocak 2011'den itibaren, akaryakıt ve madeni yağ satışlarında; hizmet ve finansal promosyonlar hariç, hediye, eşantiyon, kampanya ve sair adlarla promosyon yapılamayacak.

Promosyon yasağının, akaryakıt satışında bayi maliyetlerinin düşürülmesini ve satış fiyatları üzerinde bayilerden kaynaklanan baskının azaltılmasını hedeflediği belirtiliyor.

-YENİLENEBİLİR KAYNAKLARDAN ÜRETİLEN ELEKTRİĞİN SATIŞ FİYATI-

EPDK'nın kararına göre, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun kapsamındaki üretim şirketlerinden elektrik enerji satın alışlarında, 2011 yılında geçerli olmak üzere bir önceki yıla ait (2010) Türkiye Ortalama Elektrik Toptan Satış Fiyatı (TORETOSAF) olan 14,07 Kr/kWh uygulanacak.

Elektrik Piyasası Kanunu gereğince, perakende satış lisansına sahip dağıtım şirketlerinin sahibi olduğu veya iştirak ilişkisinde bulunduğu üretim şirketi veya şirketlerinden elektrik enerjisi satın alışlarında ise Ülke Ortalama Elektrik Toptan Satış Fiyatı olarak ilgili her saat için gün öncesi planlama kapsamında belirlenen sistem marjinal fiyatları ya da gün öncesi piyasasında belirlenen nihai piyasa takas fiyatı esas alınacak.

-HİZMET İLETİM VE AKARYAKIT DEPOLAMA BEDELİNİN DÜŞÜRÜLMESİ-

EPDK, AKPET Akaryakıt Dağıtım A.Ş'nin; PİL/1393-3-23380 sayılı İletim Lisansı kapsamında Hacılar Beldesi Tüpraş Yanı/Kırıkkale adresinde faaliyette bulunan Kırıkkale İletim Tesisine ilişkin metreküp başına 3 lira olan iletim hizmet bedelinin metreküp başına 0,20 lira olarak tadil edilmesine karar verdi.

Kurul ayrıca, AKPET Akaryakıt Dağıtım A.Ş'nin; DEP/480-115/11082 sayılı Depolama Lisansı kapsamında Hacılar Beldesi Tüpraş Yanı/Kırıkkale adresinde faaliyette bulunan Kırıkkale Akaryakıt Depolama ve Dolum Tesisine ilişkin depolama tarifesinde, benzin ve motorin türleri için günlük metreküp başına 0,50 lira olan depolama hizmet bedelini 0,20 liraya ve hizmet başına 14 TL/m3 olan teslim alma ve/veya teslim hizmet bedelini 9 TL/m3 olacak şekilde düşürdü.

Benzin ve motorin türlerinde 180.-365 günler arası depolama için indirim oranı yüzde 50 (indirimli tutar 0,25 TL/m3/gün) olan depolama hizmeti fiyatları; benzin ve motorin türlerinde 180.-365. günler arası depolama için indirim oranı yüzde 50 (indirimli tutar 0,10 TL/m3/gün) olacak şekilde yeniden düzenlendi.

Benzin ve motorin türlerinde 10 bin metreküpten fazla olan miktarlar için yüzde 84 indirim (indirimli fiyat 2,52 TL/m3) olan depolama / teslim alma-etme hizmet fiyatları, benzin ve motorin türlerinde 5 bin metreküpten den fazla olan miktarlar için yüzde 75 indirim (indirimli fiyat 2,25 TL/m3) olacak şekilde belirlendi.

Bu düzenlemelerin, akaryakıt maliyetlerini düşürmeye yönelik olduğu belirtiliyor.