AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu üyesi Ahmet Ertürk, hazırlanan “Tarım Havzaları Projesi” ile tarımsal üretiminin kendi ekolojisine uygun alanlarda yoğunlaşması, buna göre desteklenmesi, örgütlenmesi, ihtisaslaşması, entegre bir şekilde yürütülmesi ve tarım envanterinin hazırlanmasının amaçlandığını belirtti.
Bakanlar Kurulu Kararı"yla açıklanan “Tarım Havzaları Projesi” ile ülkenin 30 adet tarım havzasına bölündüğünü anımsatan Milletvekili Ahmet Ertürk, Aydın"daki tarım arazilerinin de benzer özelliklerine göre 3 ayrı tarım havzası içerisinde değerlendirildiğini söyledi. Ertürk, “İleride çıkarılacak yönetmelik ve uygulama tebliğleriyle hayata geçiş usullerinin de belli olacağı karara göre; belirlenen tarım havzalarında belirli ürünlerin ekilişlerinin yoğunlaşması, iklim şartlarına ve yetişen ürünün kalitesine göre destekleme ve ekim politikalarının belirleneceği bu çalışma esasen geç bile kalınmış önemli bir çalışma olmuştur. Çünkü hangi ürünü nereye, ne kadar ekeceğimizi ve hangi şartlarda mamül ürün haline getirip pazara ulaştıracağımız hususunda ortak politikaları bulup uygulamaya geçmek konusunda başka ülkelerdeki tarım faaliyetlerine baktığımızda hiç zaman kaybetmeden hayata geçirmemiz gereken ve uzun zamandır savunduğumuz önemli bir çalışma idi” dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı"nın ortaya çıkan bu çalışma ile ilgili olarak kamuoyunu bundan sonra sürekli olarak bilgilendireceğine işaret eden Ertürk, “Üreticilerimizin hangi ürünü nerede ekebileceği ve bu ekimi ile ilgili hangi destekleri alabileceği ve kendi istediği ürünü ekmek istediğinde hangi desteklemeleri alamayacağı hususunda sürekli bilgilendirme yapacaktır. Ülkemiz üretimine ve üreticilerimizin ektikleri ürünle maksimum gelir sağlamaları ve özellikle ülkemizin arz fazlası üretiminin bir planlama ile alternatif üretimleri ve arz eksiği olan ürünlere kanalize edilmesini de sağlayacak olan bu karar son derece önemlidir” diye konuştu.
Aydın"daki tarım havzaları konusunda da hatırlatmalar yapan Ertürk; Kıyı Ege Havzası"nın Çine, Didim, Germencik, İncirliova, Karpuzlu, Koçarlı, Kuşadası, Merkez İlçe, Söke ve Yenipazar"dan; Gediz Havzası"nın Buharkent, Köşk, Kuyucak, Nazilli, ve Sultanhisar"dan; Ege Yayla Havzası"nın ise Bozdoğan ve Karacasu ilçelerinden oluştuğunu anımsattı.