Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar kurumu"nun 75. Olağan Genel Kurul toplantısında gündeme gelen "yurtlarda tarikat gazeteleri dağıtılıyor" iddiası üzerine, "Hangi tarikat gazetesi giriyormuş Kredi Yurtlar Kurumu"nun yurtlarına. Bütün gazeteler Türkiye Cumhuriyeti"nin yasalarına göre faaliyetlerini devam ettiriyor, yayınlarını buna göre yapıyor" dedi.
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu"nun 75. Olağan Genel Kurul Toplatısı, Genel Müdürlük toplantı salonunda, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik"in başkanlığında toplandı. Toplantıya üniversite retörleri ve öğretim üyeleri, bakanlık temsilcileri ve öğrenci temsilcileri katıldı.
Toplantıda, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi temsilcisi Prof. Dr. Süleyman Çelik ve Milli Eğitim Bakanı hüseyin Çelik arasında üniversite yurtlarında ücretsiz dağıtıldığı iddia edilen tarikat gazeteleri konusunda bir tartışma yaşandı. Prof. Dr. Süleyman Çelik konuşmasında, öğrencilerin yurt ücretlerini karşılayamadığını ve bu boşluğu tarikatların doldurduğunu söyleyerek, "Kredi Yurtlar Kurumu Atatürk İlkelerine bağlı gençler yetişmek amacı ile kurulmuştur. Ama bazı yurtlarımızda tarikat gazeteleri bedava dağıtılıyor. Bunların önüne geçilmesi gerekir" dedi. Bu iddianın üzerine Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "hangi tarikat gazetesi giriyormuş Kredi Yurtlar Kurumu"nun yurtlarına. Bütün gazeteler Türkiye Cumhuriyeti"nin yasalarına göre faaliyetlerini devam ettiriyor, yayınlarını buna göre yapıyor" şeklinde konuştu. Bilim adamlarının veriye dayalı olarak konuşması gerektiğini belirten Çelik sözlerine şöyle devam etti:
"Türkiye"de şu gazete tarikat gazetesidir derseniz, sizi bu gazetelerin ismini açıklamaya davet ederim. Eğer bir gazeteye tarikat gazetesi diyorsanız ve bunun ismini açıklamıyorsanız size müfteri derler. Hangi tarikat gazetesi giriyormuş Kredi Yurtlar Kurumu"nun yurtlarına. Bütün gazeteler Türkiye Cumhuriyeti"nin yasalarına göre faaliyetlerini devam ettiriyor, yayınlarını buna göre yapıyor. Eğer böyle bir şey varsa, siz bir Cumhuriyet aydını olarak Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunursunuz. Aksi takdirde iddianızı ispat edemediğiniz takdirde size müfteri derler. Bu tür konuşmalar türbinlere yönelik konuşmalardır.ö

'BEN DE ÖĞRENİM HAYATIMI YATILI OKULLARDA TAMAMLADIM'
Çelik toplantıda yaptığı konuşmada, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu"nun faaliyetlerine değindi. Kurumun 78 il, 84 ilçede bulunan 227 yurtta toplam 203 bin 502 yatak kapasitesi ile barınma hizmeti verdiğini kaydeden Çelik, "Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar ucuz yurt hizmeti yoktur. Ben de tüm öğrenim hayatımı devletin yatılı okullarından ve yurtlarından faydalanarak tamamladım. İşte sosyal devlet olma ve fırsat eşitliği budur" dedi.
Çelik, 2002 yılında 45 YTL olan aylık öğrenim kredisi miktarının 150 YTL"ye çıkarıldığını, yüksek lisans öğrencilerine aylık burs ve kredi miktarının iki katı, doktora öğrencilerine ise üç katı ödeme yapıldığını belirtti.
Çelik ayrıca katkı kredisi borcu olan öğrencilere haciz geldiği iddialarının da doğru olmadığını belirterek, "Öğrencilere 5505 sayılı kanun kapsamında, Sosyal Güvenlik Kuruluşlarıyla ilk defa ilişkilendirildiğinin tespitine kadar isterlerse borç ödemelerini, kredi alma sürelerinin bitiminden itibaren birer yıllık süreyle erteleyebilme imkanı getirilmiştir. Hiçbir öğrenciye gecikmiş ödemesinden dolayı haciz getirilmemiştir" dedi.
Son beş yılda 815 Milyon YTL kredi tahsilatı yapıldığını açıklayan Çelik, yapılan tahsilatların yeni öğrencilerin burs kredi ödemeleri ile yeni yurtların yapımına kaynak oluşturduğunu, öğrencilere konfor olarak geri döndüğü söyledi.(ANKA)