Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Bağ-Kur primini zamanında ödeyen işverene indirim yapılması konusunda bir çalışmanın olmadığını bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'ün, SSK primini zamanında ödeyen işverene uygulanan yüzde 5 indirimin, Bağ-Kur primini zamanında ödeyen işverene de uygulanıp uygulanmayacağı yönündeki soru önergesini yanıtladı. Bakan Dinçer'in verdiği yanıt, Bağ-Kur primini zamanında ödeyen işverene indirim yapılması konusunda bir çalışmanın olmadığını ortaya koydu.

"BAĞ-KUR'LUYA (4/b) UYGULANMIYOR"

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun, "Prim Oranları ve Devlet Katkısı" başlıklı 81. maddesine 2008 yılında eklenen düzenlemeyi hatırlatan Çalışma Bakanı, şöyle dedi:

"5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalıların 5 puanlık indiriminden yararlanabileceğine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.

Söz konusu teşvik hükümlerinin, primleri kendilerince ödenen 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılar hakkında uygulanamamaktadır.

Ancak 5510 sayılı Kanunla Bağ-Kur'a tabi sigortalılar için basamak sistemi kaldırılmış, bunun yerine asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında beyan edecekleri tutarda prim ödemeleri imkanı sağlanmıştır."

"ÇALIŞMA YOK"

Çalışma Bakanı, Öztürk'ün, "Bu konudaki eşitsizliği gidermek için gerekli yasal düzenlemeleri yapacak mısınız?" sorusuna ise, "Bu konuda yapılan herhangi bir çalışma bulunmamaktadır" diye yanıtladı.