Zor günler geçiren pamuk üreticisi açıklanacak destekleme primlerinin maliyetlerini karşılayacak miktarda olmasını bekliyor. 1 kilogram pamuk maliyetinin 1,50 YTL olduğunu belirten Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, pamuk priminin en az 0,50 YKr olması gerektiğini belirtti.
Bu yıl Türkiye genelinde pamuk ekim alanlarında gözle görülür şekilde azalmanın olduğuna dikkat çeken Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık; rekoltenin uzun yıllar sonra 500 bin tonun altına ineceğini, Ege Bölgesinde ise pamuk rekoltesinin 100 bin ton olarak gerçekleşmesini beklediklerini dile getirdi. Söke"nin bu yıl Ege Bölgesi toplam pamuk üretiminin yüzde 50"sini karşılayacağını belirten Balçık; Sökeli üreticilerin sulama imkanlarının fazla olması halinde pamuktan vazgeçer duruma geleceğini ifade etti. Tarımsal üretimin özellikle pamuk üretiminin artık yapılamaz hale geldiğinin altını çizen Balçık; “Maliyet artışlarına karşılık, piyasadaki fiyat düşük ve bunu telafi edecek prim miktarı yok.
Geçtiğimiz yıl kuraklık ile zarar eden üreticiler bu yılda maliyet artışları yanında 4 farklı olumsuzlukla mücadele ediyor. İplik sektörünün içinde bulunduğu olumsuz şartlar, dünya pamuk fiyatlarının düşük seyretmesi, yağışlar nedeniyle kalite kaybı ve son olarak açıklanan 0,36 YKr prim miktarı pamuk üreticisinin belini bükmüş ve zor durumda bırakmıştır. Türkiye"de iplik sektörünün sorunlarını gidermek için açıklanan teşvik paketinin sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine yönelik olması son derece yanlış. Bu karardan en fazla etkilenecek olan Ege Bölgesi ve Ege pamuğudur. Bu durum Ege pamuğunun gerçek değerinin ortaya çıkmasına bir engeldir” dedi.
Çiftçilere verilmesi planlanan 0,36 YKr"lik prime üreticilerin doğal olarak tepki gösterdiklerini dile getiren Balçık, Söke Ticaret Borsası olarak pamuk üreticinin haklı mücadelelerinde yanlarında olduklarını söyledi. Prim miktarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Balçık; “Pamuk primi en az 0,50 YKr olmalı. Çünkü 1 Kg kütlü pamuğun maliyeti 1,30 YTL. Bu maliyet rakamı Borsamız ile birlikte Söke Ziraat Odası, TARİŞ Söke Pamuk Kooperatifi ve Ege Çiftçiler Derneği tarafından yapılan çalışma sonrasında ortaya çıkmıştır. Bu çalışma hiçbir abartıya yer vermeden gerçek veriler dikkate alınarak yapılmıştır. Ortaya çıkan 1,30 YKr"lik maliyet ile piyasalardaki 0,80 YKr"lik pamuk fiyatı arasındaki fark 0,50 YKr"dir. Bu fark prim olarak verilmeli ki pamuk üreticisi maliyetini karşılayabilmelidir” diye konuştu.
Primin arttırılması konusunda Söke Ticaret Borsası olarak harekete geçeceklerini, ilgili Bakanlıklardan randevu talep ettiklerine değinen Bertan Balçık; konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sanayi ve Ticaret Bakanımız ile Tarım ve Köy İşleri Bakanımızı ziyaret ederek devletimizin bu konudaki her birimine pamuğun 1,30 YTL"lik maliyetinin ne kadar gerçekçi bir rakam olduğunu, primin neden 0,50 YKr olması gerektiğini anlatacağız. Ziyaretlerimize Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu"da katılacak ve bize destek verecek. Söke Ticaret Borsamız üreticilerimizin sorunlarını dile getirmede ve çözüm bulmada yine yanlarında olacaktır”