Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Aydın İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen konferansta; SGK Müfettişi Mustafa Sarıoğlan il genelinde faaliyet gösteren mali müşavir ve serbest muhasebecileri Sosyal Güvenlik Reformu ile getirilen düzenlemelerle prim alacaklarının yeniden yapılandırılması hakkında bilgilendirdi. Aydın Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) toplantı salonunda gerçekleşen etkinliğe Aydın Vali Yardımcısı Yüksel Topal, SGK İl Müdürü Saffet Dinç, İş-Kur Aydın İl Müdürü Zafer Alıcı, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Sabahattin Azazi, SMMMO Aydın Şube Başkanı Fettah Açan ile serbest muhasebeciler ve mali müşavirler katıldı.
Toplantının açılışında konuşan SGK İl Müdürü Saffet Dinç, bugün gelinen noktada gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında Türkiye"deki sosyal güvenlik sistemi dengelerinin bozuk olduğunun görüldüğünü söyledi. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ortalama 4 çalışana bir emekli düştüğüne işaret eden Dinç, Türkiye"de 2 çalışana bir emekli düşmesinin sürdürülebilirlik açısından mümkün olmadığını ifade etti. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde 7 çalışana bir emekli düşecek kadar potansiyelin mevcut olduğuna işaret eden Dinç, “25 milyar YTL sosyal güvenlik açığını dikkate aldığımızda önümüzdeki süreçte çok yoğun bir çalışma yapılması gerektiği ortaya çıkıyor. Sosyal Güvenlik Reformu yasası sadece Türkiye"nin değil bütün ülkelerin hazırlanması ve üzerinde mutabakat sağlanması en zor yasa olmuştur. Ancak sosyal güvenlik bilincinin yerleşmesi ve iletişim bağlarının oluşturulması taşra teşkilatlarının görevidir. Kurumumuz yeni bir sayfa açarak prim borçlarının gecikme faizlerini af kapsamına almıştır. SGK olarak ilk ve son defa uygulanan yeniden yapılandırma, kayıt dışı istihdamda önemli bir yer tutmaktadır” dedi.
Kurumun faaliyetleri ve yeni düzenlemeler hakkına katılımcılara bilgiler aktaran SGK Müfettişi Mustafa Sarıoğlan da, Sosyal Güvenlik Yasası"nın 2 yıldır Türkiye"nin gündeminde olduğunu hatırlattı. Konunun tam olarak anlaşılamaması nedeniyle çeşitli tartışmaların yaşandığına dikkat çeken Sarıoğlan, bu nedenle SGK"nun üst düzey yetkililerinin 50 ilde tanıtım toplantıları düzenlediğini açıkladı. Türkiye"de yaklaşık olarak 15 milyon sigortalının bulunduğunu kaydeden Sarıoğlan, bu kişilerin aileleriyle birlikte sigortalı sayısının 60 milyonu bulduğunun altını çizdi. Yeşil kartlılarda eklendiğinde sağlık hizmetlerinden yararlanan kişilerin nüfusun yüzde 90"ını geçtiğine işaret eden Sarıoğlan, “2001-2007 yılları arasındaki rakamlar incelendiğinde sigortalı sayısı yüzde 50 armış; Bağ-Kurlu sayısı 3 milyon 300 binden 3 milyon 400 bine ve memur sayısı da 2 milyon 300 binden 2 milyon 400 bine yükselmiştir. Toplam çalışan sayısı 14 milyon 980 bin 784 iken emekli sayısına 7 milyonu aşmıştır. SGK"nu oluşturan üç kurumun yıllık geliri 56 milyon 875 bin YTL iken giderleri 81 milyon 915 bin YTL"dir. Her üç kurumun açığı 1994 yılında GSMH"nın yüzde 1"ine denk gelirken; bu rakam 2007 yılında GSMH"nın yüzde 5"ine yükselmiştir. Açığın her geçen gün artması ve nüfus yapısının değişmesi reform yapılmasını kaçınılmaz hale getirdi. Genç nüfus sayımız gittikçe azalmakta ve kayıt dışı istihdam nedeniyle gelişmiş ülkelere göre aktif-pasif iş gücü dengesi bozulmaktadır” diye konuştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının “Kimse Borçlu Kalmasın Diye; Bembeyaz Bir Sayfa Açtık” sloganı ile ödenmeyen prim borçlarına ait faiz ve cezalara yönelik bir af kampanyası düzenlediğine değinen Sarıoğlan; uzlaşılan ve Bakanlar Kurulu"nca karara bağlanan borçlar dışındaki borçlardan 2008 yılı Mart ayı öncesine ait olanlar için müracaatların yapılabileceğini duyurdu. İsteğe bağlı sigortalıların, topluluk sigortasına tabi sigortalıların ve Bağ-Kur sigortalılarının bu aftan faydalanabileceğinden söz eden Sarıoğlan, şöyle konuştu: “Af başvuruları 27 Mayıs-28 Temmuz 2008 tarihleri arasında il müdürlüklerine yapılabilecek. Söz konusu afla ödenmeyen prim borçlarına ait faiz ve cezalar için peşin ödemelerde yüzde 85, 12 ay taksitlendirmede yüzde 55 ve 24 ay taksitlendirmede de yüzde 30 indirim yapılacak. Yeni düzenleme ile getirilen birikmiş borçların ödenmesine yönelik olarak bu imkanlardan sigortalılarımızın ve işverenlerimizin yararlanması ile sosyal güvelik kapsamına girilecek olan yeni dönemde yeni dönemde borçlu kalınmaması için tüm ilgilileri bu aftan yararlanmaya davet ediyoruz. Hizmetlerin daha kaliteli, hızlı ve etkin bir şekilde yapılabilmesi ve gelecek nesillere sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sisteminin bırakılabilmesi kurum gelirlerinin zamanında ve tam olarak tahsil edilmesine bağlıdır”