En son 2006 yılında prim affı getiren hükümet, Sosyal Güvenlik Kurumu"na devredilen SSK ve Bağ-Kur"un prim alacaklarına üçüncü kez af getirmeye hazırlanıyor.
Çalışma Bakanlığı"nın hazırladığı düzenlemeyle prim borçlarına ödeme kolaylığı sağlanacak. Düzenlemeden Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı"nın önceki gün haberi oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu"nun SSK"lılardan 9 milyar YTL, Bağ-Kur"lulardan 33.1 milyar YTL olmak üzere, toplam 42 milyar YTL prim alacağı bulunuyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile mevcut stand-by anlaşmasını tamamlayan hükümet, verilen niyet mektuplarında kamu alacaklarına af düzenlemesi yapmama taahhüdünde bulunmuştu.

Yeni stand-by görüşmesi öncesinde yapılacak böyle bir düzenlemenin, ilişkileri gerebileceği belirtiyor. IMF"nin ikna edilememesi halinde program sonrası izleme raporlarının da bu düzenlemeden olumsuz etkilenebileceği ifade ediliyor.

İki yıl önce çıkarılan prim affında, SSK ve Bağ-Kur prim borçlarına, gecikme zammı uygulanmıştı. Yeni düzenlemenin de 2006 yılındaki gibi olacağını ve borç anapara tutarının enflasyon oranında güncellendikten sonra taksitlendirileceği belirtiliyor.