Bill Gates, Microsoft'tan emekli olduktan sonra, eşi ile birlikte kurduğu vakıf için var gücüyle çalışıyor. Daha önce fırtınalara kafa tutmak veya farklı bir soğutucu üretmek peşinde koşan Gates'in son hamlesi de, en az diğerleri kadar ilginç: Emekli Microsoft patronu, Afrikalı kadınları AIDS belasından kurtarmak için kolları sıvadı...

Utah'tan bilim adamları "moleküler prezervatif" adını verdikleri bir jel geliştirdi. Bu icat spermle karşılaştığında yarı katı hale gelerek, AIDS virüsünü mikroskopik olarak hapsediyor.

Afrika'da kadınlar erkekleri prezervatif takmaya zorlayamıyor. Dayak zoruyla cinsel ilişkiye zorlanan kadınlar kötü durumda. Hatta bazı bölgelerde kadınların yüzde 60'ı zaten AIDS'e yakalanmış durumda. Tecavüze hatta toplu tecavüze uğrayan kadınların sayısı da hiç de az değil. Afrika haricinde Asya'nın güney bölgelerinde de kadınların kendilerini en azından bulaşıcı hastalıklardan korumasını sağlayacak böyle bir önleme ihtiyaç duyuluyor.

Kadının kullandığı bu jel pH seviyesi arttığında katılaşıyor ve spermin pH seviyesinde tam olarak bir prezervatif işlevi sağlıyor. Uzun zincir polimerlerden geliştirilen bu sıvı prezervatif HIV'e karşı gelişmiş bir koruma sunuyor. pH değeri normale döndüğünde sıvılaşan jel, virüsü etkisiz hale getirmiş oluyor. Şimdi bu jele virüslere karşı ilaçlar eklenerek etkinliği artırılmak isteniyor.

Bill ve Melinda Gates Vakfı'nın bu projedeki rolü ise, destek amacıyla sağladıkları 100.000 dolar ile başlıyor. Bu destek sayesinde araştırmalarına devam edebilen bilim adamları bu jeli daha da geliştirecekler. Bu araştırma yakında Advanced Functional Materialis isimli bilimsel yayında yer alacak. Buluşun kendisi ise birkaç senelik bir insanlı deneme ve test süresinden sonra kullanıma hazır hale gelecek.

Hürriyet