İŞTE İDDİANAMENİN TAM METNİ

Muvazzaf Tuğamiral Levent Görgeç"in de aralarında bulunduğu 5"i tutuklu 17 asker sivil mahkemede yargılanacak. İlk duruşma 9 Nisan"da yapılacak.

POYRAZKÖY iddianamesi, Özel yetkili İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Anayasa Mahkemesi"nin askerlerin sivil mahkemede yargılanmasını düzenleyen yasa değişikliğinin gerekçesini görmek isteyen Mahkeme, gerekçenin Resmi Gazete"de yayınlanmasının ardından kararını verdi. Mahkeme, yaklaşık 300 sayfa ve soruşturma delillerinin içerisinde bulunduğu 24 ek klasörden oluşan iddianameyi kabul etti. Muvazzaf Tuğamiral Levent Görgeç"in de aralarında bulunduğu 5"i tutuklu 17 denizci sivil mahkemede yargılanacak. Mahkeme, tutuklu sanıklar Levent Bektaş, Ercan Kireçtepe, Emre Onat, Eren Günay ve Ergin Geldikaya"nın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. İlk duruşma günü 9 Nisan olarak belirlendi. Gerek sanık sayısının fazlalığı, gerekse isnat edilen suçların sayısı ve mahiyeti dikkate alınarak 2"nci duruşma gününü 15 Nisan, 3"üncü duruşma gününü 16 Nisan olarak belirledi.

2 kez müebbet 27 yıl hapis

Ergenekon soruştur-ması kapsamında yapılan bir ihbar üzerine, Poyrazköy"de SAT komandolarının eğitim alanı olarak kullandığı firari sanık Bedrettin Dalan"ın İstek Vakfı"na ait arazide 21 Nisan"da kazı başlatılmıştı. Kazılarda ele geçirilen silah ve patlayıcılarla ilgili şüpheliler emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş, Deniz Yarbay Ercan Kireçtepe, Deniz Binbaşı Eren Günay, Deniz Binbaşı Emre Onat ile tahliye olan şüpheli Deniz Yarbay Mustafa Turhan Ecevit hakkında “Hükümeti ve TBMM"yi ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. Örgüt üyeliği ve ruhsatsız patlayıcı bulundurmaktan da ayrıca 27 yıla kadar hapis istendi. Tutuklu Emekli Deniz Astsubay Ergin Geldikaya hakkında da “Ergenekon örgütü üyesi olmak” ve “ruhsatsız olarak patlayıcı madde ve silah bulundurmak” suçlarından 12 yıldan 27 yıla kadar hapis istendi.

7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis

Tuğamiral Levent Görgeç ile Deniz Kurmay Albaylar Tayfun Duman, Şafak Yürekli, Mert Yanık, İbrahim Koray Özyurt, Dora Sungunay, Muharrem Nuri Alacalı, Deniz Kurmay Albay Ali Türkşen, Deniz Kıdemli Başçavuş Halil Cura, Deniz Kıdemli Başçavuş Sadettin Doğan, Deniz Kıdemli Başçavuş Feridun Arslan hakkında, örgüt üyeliği suçlamasıyla 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis istendi. Tayfun Duman"ın “oramirale suikast” soruşturmasında da ifadesi alınmıştı.
Poyrazköy İddianamesi"nin “Delillerin Değerlendirilmesi” adlı bölümünde Deniz Kurmay Albaylar Şafak Yürekli, Dora Sungunay ve Tayfun Duman"la ilgili değerlendirme dikkat çekti. Savcılar, "Kafes" ve Albay Dursun Çiçek"in hazırladığı ileri sürülen "İrtica ile Mücadele Eylem Planı"nı 28 Şubat döneminde kurulan Batı Çalışma Grubu faaliyetlerinin benzeri olarak niteledi. Batı Çalışma Grubu "yasadışı bir örgüt" olarak nitelendirildi.
İddianamenin giriş bölümünde Ergenekon soruşturması kapsamında açılan 3 iddianamede yer alan suikasta teşebbüs eylemleri de şöyle sıralandı:
* Yargıtay mensuplarına suikast,
* İzmir"de NATO tesislerine silahlı saldırı,
* 2005"te Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt"a yönelik suikast hazırlığı,
* 2007"de gazeteci yazar Fehmi Koru ve yazar Orhan Pamuk"a yönelik silahlı saldırı hazırlığı,
* Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ile DTP milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Ahmet Türk"e yönelik silahlı saldırı.

"Kafes" CD"de bulunmuştu

İddianamenin 1 numaralı sanığı emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş"ta bulunan bir CD"nin içinde özel olarak şifrelenmiş “Kafes” kod adlı eylem planları bulunmuştu. Şifreli dosya çözüldüğünde, içinde Deniz Yarbay Deniz Kireçtepe"nin imzası bulunduğu iddia edilen ve gayrimüslimlere yönelik suikast, provokatif eylem ve tehdit planları, eylemlerde kullanılacak silahların listesi ve 41 kişilik hücre yapılanması ele geçirilmişti.

Poyrazköy"de ele geçirilen mühimmat

Ergenekon soruşturması kapsamında, Poyrazköy Keçilik Mevkii"nde 21 Nisan"da başlatılan ve bir hafta süren kazılarda ele geçen mühimmatlar şöyle: 15"i dolu 21 boş lav silahı, 14 el bombası, 24 el bombası fünyesi, 450 gram C3 patlayıcı madde, 7 hakem bombası, 3 gösteri bombası, 5 bubi tuzağı, 2 kullanılmış bubi tuzağı, 23 işaret fişeği, 45 sis bombası, 15 aydınlatma fişeği, 30 metre uzunluğunda infilaklı fitil (korteks), 38 metre uzunluğunda saniyeli fitil, 3 bin 17 adet çeşitli çapta fişek ve siyah renkli kamuflaj kremi tüpü.

İddianameyi kabul gerekçeleri

* ÖZEL Yetkili İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabulünün gerekçeli kararını şöyle açıkladı:
* Sanıklara atılı eylemlerin 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu"nun dışında kaldığı gibi, Askeri Ceza Kanunu"nun 54. Maddesi"nin atıfta bulunduğu TCK hükümlerinin de dışında kaldığı,
* Eylemlerin sırf askeri suç ve askeri suç benzeri suçlar kapsamında değerlendirilemeyeceği,
* Atılı eylemlerin nitelikleri gereği askeri mahal dışında gerçekleşip sonuç doğuracağı, dolayısıyla 353 sayılı AS. MKYUK"un 9. maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceği,
* Niteliği gereği görev kapsamında da değerlendirilemeyeceği,
* Her halükârda atılı eylemlerin 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu"nun 3. Maddesi uyarınca terör suçu sayıldığı,
* Aynı kanunun 9. maddesinin bu kanun kapsamına giren suçlarla ilgili davalara 4 Aralık 2004 tarihli ve 5271 sayılı CMK"nın 250. maddesinin birinci fıkrasında belirtilen, “Ağır Ceza Mahkemeleri"nde bakılır” emredici hükmü dikkate alındığında, CMK 250/1 maddesi uyarınca bu maddede sayılan suçlara bakmakla görevlendirilmiş mahkememizin görevli ve yetkili olduğuna karar verilmiştir./hürriyet