Posta çeki hesapları arasındaki aktarmalardan ücret alınacak, posta ayrım ve dağıtım işleri 3. şahıslara yaptırılabilecek. TBMM Genel Kurulunda, Posta Kanununda değişiklik yapan kanun tasarısı, kabul edilerek yasalaştı.

Buna göre, yazılı postaların ayrımı ile dağıtım işleri, 3. şahıslara yaptırılabilecek. Posta çeki hesabından, diğer bir posta çeki hesabına yapılan para aktarma işlemlerinden ücret alınacak.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 1 Mayısta PTT'de de nöbetçiler dışında, çalışanların tatil yapabileceğini söyledi. Yıldırım, PTT çalışanlarına fazla çalışma ücretlerinin ödendiğini, bu konudaki uygulamaların yasalara uygun olarak yapıldığını ifade etti.

Bakan Yıldırım, PTT'de kefalet sandığındaki 239 milyon liranın 63 milyon lirasının Maliye'ye, 25 milyon lirasının, faizleriyle birlikte hak sahiplerine verildiğini, geri kalan miktarın da PTT için kullanıldığını kaydetti. Anayasa Mahkemesinin bu uygulamanın doğru olduğuna karar verdiğini anımsatan Yıldırım, hak sahiplerinin haklarının tamamının ödendiğini bildirdi.

Posta çeki ücretlerinin makul seviyede olacağını belirten Yıldırım, "Sorumluluk da her zaman PTT Genel Müdürlüğünde olacak. Bu tasarıyla sorumluluğu devretmiş değiliz" dedi.

Bakan Yıldırım, kendisinden önce söz alan Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bankadan 750 milyon lira kredi çektiği iddiasına karşılık olarak "Sayın Başbakan hiçbir bankadan kredi almamıştır. Siz hedef saptırma gayreti içindesiniz. Kamu bankaları, özel bankalara göre daha fazla tedbirlidir. Kamu bankalarından geçen dönemlerdeki gibi keyfi kredi verilseydi, ortaya çıkacak zarar yine vatandaşın sırtına yüklenecekti. Böyle bir krizde bankalar batmıyorsa, bu titizlik nedeniyle batmıyor" diye konuştu.

Tasarının maddeleri üzerindeki görüşmelerde söz alan MHP Manisa Milletvekili Mustafa Enöz, PTT'de personel yetersizliği nedeniyle hizmette aksama olduğunu, bu eksikliğin giderilmesi gerektiğini ifade etti. Hükümetin son zamanlarda çoğu işleri taşeron firmalara yaptırdığını kaydeden Enöz, "Taşeronluk kaynak israfı ve istismar zemini oluşturuyor" dedi.

CHP Antalya Milletvekili Tayfur Süner de AK Partililer'in yaptığı değişiklikle tasarıya "posta ayrımı ve dağıtımı işlerinin 3. şahıslara yaptırılabilmesini öngören maddenin" eklendiğini belirterek, "AKP'nin yaptığı bu değişiklik kaynak israfı ve personel kıyımına yol açacak. Kayırmalar AKP döneminde son sürat devam ediyor" diye konuştu.

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Turan Kıratlı ise PTT'nin iş hacminin büyüdüğünü, bunun da personele ve sisteme ek yük getirdiğini söyledi. Kıratlı, hizmetlerin daha hızlı ve sağlıklı şekilde verilmesi için böyle bir kanuna ihtiyaç olduğunu kaydetti.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdemir, yarın saat 14.00'da toplanmak üzere oturumu kapattı.