Birbirinden iddialı 14 film arasından seçim yapacak Ulusal Uzun Metraj Jürisi festivalin dördüncü gününde kameraların karşısına geçti. Jüri Altın Portakal"ın Türk sinemasında yaşanan değişimi birebir yansıttığı görüşünde. Jüri sözcüsü Atilla Dorsay"a göre 9 yönetmenin ilk filmleriyle yarıştığı Altın Portakal Türk sinemanın genç kuşağın eline geçtiğini gösteriyor.

Dorsay: Sinema Genç Kuşağın eline Geçti

Antalya Büyükşehir Belediyesi"nin desteği ile Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından düzenlenen 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film
Yarışması Jürisi birbirinden iddialı 14 film arasından seçim yapacak. 40. Sanat yılını kutlayan jüri başkanı Kadir İnanır ve jüri üyeleri Hillside Su Otel"de basın toplantısı düzenledi.

Jürinin sözcülüğünü yapan ünlü sinema eleştirmeni Atilla Dorsay Altın Portakal"ın sinemada yaşanan büyük değişimi yansıttığını söyledi. 9 yönetmenin ilk filmleriyle festivale katıldığını vurgulayan Dorsay"a göre “Bu kadar büyük bir değişiklik ilk kez oluyor”. Bunun, sinemada kuşak değişikliği anlamına geldiğini söyleyen Atilla Dorsay “Sinema artık genç kuşağın eline geçti. Bu yılki Altın Portakal bunu bize somut bir biçimde kanıtladı.” diye konuştu.

Atilla Dorsay bu yılki festivalin jürisinde yer almanın hem büyük bir zevk hem de büyük bir sorumluluk olduğu söyledi. Dorsay “Sinemaya gönül vermiş herkes için gençlerin filmlerini görmek büyük bir zevk. Ama aynı zamanda büyük sorumluluk. Alışılmış sinema tarzının dışına çıkan filmleri en adil biçimde değerlendirme sorumluluğu ile karşı karşıyayız.” diye konuştu. Dorsay Ulusal Yarışmada yer alan filmlerin tümünün belli bir düzeyde olduğu görüşünde. Dorsay “Bu heyecana hepimiz katılıyoruz. Filmleri iştahla tüketiyoruz. Hepsi bizi heyecanlandırdı.” dedi. Atilla Dorsay sözlerini “Bu festival sinemaya büyük yenilikler getirecek.” diye sürdürdü.

“Altın Portakal Halkın Sinema Beğenisini Yükseltiyor”

Atilla Dorsay festival süresince Antalyalılarla sıkça sohbet ettiğini, kendisinin beğendiği filmlerin halkın da gözdesi olduğunu söyledi. Altın Portakal"ın halkın sinema beğenisini yükselttiğini kaydetti.

Jüri başkanı Kadir İnanır Emir Kusturica"nın festivale katılması ile ilgili tartışmayı değerlendirdi. Savaşın olduğu günlerde dağlardan geçerek savaşın içine gittiğini, katliamı gözleriyle gördüğünü söyleyen İnanır, Kusturica tartışmasını festivalin önüne geçirme çabasının üzücü olduğunu söyledi. İnanır “Bizim jüri üyeleri bu konudan çok fazla etkilenmedi. Sevgi ve saygıya dayalı bir birliktelik var. Yarışmaya katılan 14 film her an birinci olabilecek önemde. Zor bir seçim olacak.” diye konuştu. İnanır Altın Portakal"da yarışmış olmanın da büyük bir prestij unsuru olduğunu hatırlattı.

İnanır: Sinemanın Asli Görevi Tabuları Ortaya Çıkarmak

Sinemanın asli görevlerinden birinin tabuları ortaya çıkarmak olduğunu söyleyen İnanır “Sinema salt eğlence aracı değil. Çeşitliliğin olması güzel ve bu çeşitlilik tatlı tartışmalar çıkaracak ama
aralarından en değerlisi en az tartışmayla seçilecek.” diye konuştu. Jürinin birbirine karşı büyük sevgi ve saygı beslediğini söyleyen İnanır “Yarışma filmlerinde emeği olan herkes onurlu bir biçimde dolaşmalı. Kazanan ya da kazanmayan herkese tebrikler.” dedi. Halkın sanatçısı olduğunu söyleyen İnanır şu ana kadar izlediği tüm filmleri beğendiğini ifade etti.

Jüri üyeleri:

Jüri Başkanı Kadir İnanır
Jüri Sözcüsü Atilla Dorsay (sinema yazarı),
Tomris Giritlioğlu (yönetmen),
Hüseyin Kuzu (oyuncu),
Meltem Cumbul (oyuncu),
Gökhan Kırdar (müzisyen),
Zinos Panagiotidis (yapımcı).
Prof. Dr. Mehmet Rıfkı Aktekin (Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri)
Meral Okay (senaryo yazarı).
Altın Portakal için yarışacak ulusal filmler ve yönetmenler şöyle sıralanıyor:

Atlıkarınca-İlksen Başarır

Çakal-Erhan Kozan

Çoğunluk-Seren Yüce

Gişe Memuru-Tolga Karaçelik

Gölgeler Ve Suretler-Derviş Zaim

Hayde Bre-Orhan Oğuz

Kağıt-Sinan Çetin

Kar Beyaz-Selim Güneş

Kavşak-Selim Demirdelen

Pres-Sedat Yılmaz

Saç-Tayfun Pirselimoğlu

Sinyora Enrica İle İtalyan Olmak-Ali İlhan

Siyah Beyaz-Ahmet Boyacıoğlu

Zefir-Belma Baş.